2021. április 28., szerda

"BESZORÍTANAK MINKET, ERRŐL SZÓL EZ A SZTORI" – MIRE KÉSZÜL A MÉDIÁBAN A FIDESZ?

HVG
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2021.04.28.


Mostantól még nagyobb kontroll alatt tudja tartani a kormány a médiapiacot, amit eddig is kénye-kedve szerint tudott alakítani – médiapiaci szereplők és a piacot ismerők szerint erről szól az az új rendelet, amely nemzetstratégiai ágazattá nyilvánította a hazai egyetemek mellett a kiadói ágazatot, a film és televíziós műsorgyártó és műsorszolgáltató szektort is. Arról egyelőre mindenki csak találgat, miért kellett éppen most kihozni egy ilyen rendeletet. Van olyan vélekedés, hogy Soros György pénzétől tart a kormány.


A legnagyobb hazai kiadóvállalat vezetői és tulajdonosai találgatják, vajon a kormány mire készül azzal, hogy éppen most, a járványveszélyre hivatkozva vette szorosabb ellenőrzés alá a magyar médiapiacot. Egy olyan szektort, aminek a nyakát már évek óta szorongatja a nem is annyira láthatatlan kezével. Néhány nappal ezelőtt jött ugyanis ki egy olyan kormányrendelet, amely nemzetstratégiai ágazattá nyilvánította a hazai egyetemek mellett a kiadói ágazatot, a film és televíziós műsorgyártó és szolgáltató szektort. Ez az új rendelet azért is lepett meg sokakat, mert eddig “csak” az energetikai, közlekedési és távközlési cégeket sorolták ilyen kategóriába, a médiát nem. Persze nem tudni, mi a nagyobb meglepetés: az, hogy eddig a médiaszektor miért maradt ki ebből, vagy az, hogy éppen most került rá a kitüntetett figyelem.

A rendelet értelmében ezentúl kötelező bejelenteni a 350 millió forintnál nagyobb vagy összeghatártól függetlenül a vásárolt cég értékének 10 százalékát meghaladó tulajdonszerzést. Ez azt jelenti, hogy mostantól minden érdemi piaci mozgásról közvetlen tudomása van a kormánynak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.