2021. április 26., hétfő

KIK VEHETNEK ITT FEL LAKÁSKÖLCSÖNT? - KORLÁTOS A HITELKÉPESEK KÖRE

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2021.04.26.


Alig több mint félmillió háztartás lakáscélú eladósítását célozhatják a bankok és a kormányzat. A magyarok többsége (mint az jól látszik a kördiagramon is) ugyanis egyáltalán nem is juthat kölcsönhöz, a hitelképesek közül sokan pedig már felvettek ilyent. Persze a megállapított hitelképesség sem garancia a fizetési képességre.


Az unió tagországai közül a magyar lakossági hitelállomány bővült tavaly a legerőteljesebben – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi tájékoztatásából. A jegybank érzékelhetően elégedett a 14,5 százalékos, nemzetközi szinten is kimagasló bővüléssel. Az adat értékeléséhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy az éves hitelkihelyezések 30 százalékát a babaváró tette ki. Az új lakáshiteleknek pedig a 21 százaléka volt 2020-ban a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (csok) programhoz köthető banki kölcsön.

Jól látszik tehát (persze nem is titkolják), hogy állami beavatkozásokkal fűtik a hitelpiacot. A GKI Gazdaságkutató elemzése szerint ezzel együtt vagy ennek ellenére 2021-ben csökkenhet a lakáshitelt felvevők száma. Érvelésük szerint azért, mert a potenciális lakáshitel-felvevők köre limitált...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.