2021. április 25., vasárnap

KIREKESZTŐ, CSALÓKA ÉS NEM TUDNI, VALÓJÁBAN MIRE VALÓ A VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.04.24.


Akit külföldön oltottak, nem kaphat védettségi igazolványt, állítja a Telex híroldal.


Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rádióinterjújában arról beszélt, hogy ha meglesz a „négymillió beoltott jövő hét szerda-csütörtök magasságában”, akkor újabb járványügyi korlátozásokat old fel a kormány, s jelentőséget nyer a védettségi igazolvány: megnyitják a szolgáltatások széles körét azok számára, akik bizonyítani tudják, hogy beoltották már őket vagy átestek a megbetegedésen.

Azonban védettségi igazolványt csak az kaphat, aki Magyarországon vette fel a vődőoltást, figyelmeztet a Telex.

A lap egy olvasói levelet is közöl, amelyet egy külföldön, jelesül Szerbiában vakcinát kapott pár küldött meg a szerkesztőségnek, akik sikertelenül próbálkoztak azzal, hogy vakcinaigazolványhoz jussanak.

Az olvasói levélből kiderül, hogy a külföldön oltakozókról a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) nem vezet nyilvántartást.

A pár hiába próbálkozott a magyarországi háziorvosuknál és a dokumentumot kiállító NKK-nál, csak azt a választ kapták, hogy:

„a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt” (vagy valaki igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen).

Pedig számosak lehetnek olyanok, akik külföldön (pl. a környező országokban) jutottak vakcinához. Az ő esetükben egyelőre bizonytalan, hogy oltási igazolványhoz juthatnak-e, a jövő héten életbe lépő könnyítések pedig rájuk is vonatkoznak-e vajon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.