2021. április 13., kedd

MEGMUTATJUK, MIKOR VÉD MEG MINKET A KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINA!

PORTFOLIO
Szerző: HORNYÁK JÓZSEF
2021.04.13.


Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon, de sokan nem tudják, hogy mikor alakul ki a védettségük. Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja segít a Portfolio olvasói számára eligazodni a kérdésben. Ferencit arról is kérdeztük, hogy mekkora lehet a vírus reprodukciós rátája Magyarországon és hányan lehetnek már immunisak. Azt is elmondta, hogy várhatóan a vírus mutálódása lesz a döntő a járvány elleni harc jövőbeli sikerességében.


Magyarországon gőzerővel pörög az oltási program, de a védettség nem alakul ki egyik napról a másikra. Az oltás beadása után mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy valaki védetté váljon?

Vannak olyan vakcinák, amelyeknél nagyon jól dokumentált a védettség kialakulásának folyamata az első oltás után, a két oltás között, illetve a másodikat követően, míg néhányról csak annyit tudni, hogy a második oltás után milyen valószínűséggel véd meg a fertőződéstől. A Pfizer oltásáról például nagyon részletesen ismerjük az eredményeket az első oltás beadásától fogva, a Sinopharmról azonban szinte semmit nem tudunk, csak a végeredményt, hiszen arról a vakcináról egyébként is csak minimális információt közöltek nyilvánosan...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.