2021. április 26., hétfő

NEM ZSÁKMÁNY A VÁLASZTÁSI GYŐZELEM

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.04.26.


Három szinten kell megvalósítani jelentős változásokat abban az esetben, ha az ellenzéki összefogás győz a jövő évi parlamenti választásokon. Mindenekelőtt meg kell teremteni egy új, a jogállamiságnak minden téren megfelelő alkotmányos rendet, amely lehetővé teszi, hogy rövid időn belül nagyon komolyan átalakíthassák az intézményi rendszert. Ehhez tartozik az is, hogy meg kell tanulni a Fidesztől, ha nem bírnak valamivel, akkor létre kell hozni az alternatív, párhuzamos változatát. A harmadik fontos tényező, hogy mindenképpen frissíteni kell a káderállományt.


Így foglalta össze a leglényegesebb teendőket Kéri László. A politológussal arról beszélgettünk, vajon az új kormánynak valóban megköti-e a kezét, hogy jelenleg a Fidesz uralja az élet szinte minden területét. Napjainkban divatos kifejezéssel ezt nevezik mélyállamnak, amikor az igazgatás, minden szervezet, azok egész személyi állománya és kialakított hatásköre az éppen aktuális hatalomé és így lehetetlenné teszi a következő számára a kormányzást. A kifejezést – és különösen tartalmi részét – a Hírklikknek nemrég adott interjúban Bárándy Péter ügyvéd, volt igazságügyi miniszter is részletesen elemezte.

Kéri László felidézte, hogy a mélyállam problematikája nem újdonság sem Magyarországon, sem a nemzetközi politikában. Amerikában például egy elnöknek általában nyolc éve van, de még ennél is hosszabban rögzülhet egyfajta ízlés, káderállomány, normarendszer az államapparátusban. Donald Trump – akinek csak négy év jutott – kezdettől némi joggal panaszkodott is, hogy a mélyállammal (deep state) kellett hadakoznia, vagyis az elődje, Barack Obama által kialakított rendszerrel és ez ürügyet is szolgáltatott számára, hogy minden kudarcáért azt okolja...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.