2021. április 26., hétfő

ORBÁN REMÉLI, HOGY AZ EU-TORTÁBÓL RÁ ESŐ RÉSZHEZ HOZZÁJUT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.04.26.


Két hónapja lesz az Európai Bizottságnak, hogy a tagállamok terveit értékelje – írja az AFP hírügynökség. A The Brussels Times hozzáteszi, hogy amennyiben a jogállami normákat számonkérnék, veszíthet támogatási forrásaiból Magyarország. A mechanizmus létjogosultságáról még nem hozott döntést az Európai Bíróság, ezért Orbán reméli, hogy az EU-tortából rá eső részhez hozzájuthat. Medgyessy Péter a Xinhua kínai hírügynökségnek dícsérte a százéves Kínai Kommunista Pártot.

A Kínai Kommunista Párt vezetése és a sajátos kínai szocializmus – ez a kulcsa Kína sikerének. Nyilatkozta exkluzív interjúban Medgyessy Péter volt miniszterelnök a Xinhua kínai hírügynökségnek, amit a központi tv honlapján is megtaláltunk. A 100. évfordulóját idén ünneplő Kínai Kommunista Pártról pedig azt mondta, hogy nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megtalálják azt a társadalmi rendet, ami legjobban igazodik az adott ország történelméhez, kultúrájához és népe karakteréhez. Kína – példa a fejlődő országok számára, mert az ország értékrendje egységes, így közös az erőfeszítés is, amit jól kezel a pártvezetés. A járványt is azért volt képes sikeresen menedzselni, mert a jelszó az volt: „a nép az első”. Helyesnek és fontosnak tartja Medgyessy azt az eszmét, ami az emberiesség nevében épülő közösségről szól.

Brüsszel tartja magát a jogállami elvárások számonkéréséhez

Az AFP tudósítása alapján számolnak be a lapok, illetve még a spanyol radiocentro 977 is arról, hogy júliustól kezdhetik el kifizetni az uniós Covid-segélyalap előirányzatait. Mintegy 50 ezer oldalnyi nemzeti terv érkezik be az elkövetkező napokban Brüsszelbe, s két hónapja lesz az Európai Bizottságnak azok értékelésére. Noha történelminek tűnt kezdetben ez a részben hitelből is fedezett segélyalap, azonban a 812 milliárd dolláros összeg eltörpült az amerikaihoz képest, ami 1000 milliárd dollárral magasabb összeget szán a Covid-válságkezelésre. Az Európai Központi Bank vezetője, Christine Lagarde sürgeti is a kifizetések megkezdését. Nem beszélve arról, hogy beoltottság tekintetében is jobban áll az Egyesült Államok. A tagállamokkal való egyeztetés zajlik, s az AFP úgy fogalmaz, különösen nehéz ez Magyarország tekintetében. Mivel zárt ajtók mögött zajlott Orbán és von der Leyen bizottsági elnök tárgyalása, ezért részletet innen sem tudhattunk meg. Ugyanakkor a tudósítás megjegyzi, hogy Brüsszel tartja magát a jogállami elvárások számonkéréséhez, illetve be szeretnék zárni a korrupcióra lehetőséget adó kiskapukat. Hazánk 9 ország közül az egyik, amelyik még nem ratifikálta a Covid-tervet, márpedig ennek hiányában egyetlen tagállam sem juthat hozzá a segélyhez.

A kormány Covid-segélyprogramja több sebből is vérzik

Az uniós Parlamenti Magazin idézi Ujhelyi István brüsszeli MSZP-s képviselő Ursula von der Leyennek küldött levelét, aki szerint a kormány Covid-segélyprogramja több sebből is vérzik, ráadásul nem egyeztetett senkivel. Elvárás lett volna, hogy az önkormányzatokkal, szakszervezetekkel, érdekvédelmi és civil szervezetekkel is megvitassa a tervet.

Orbán reméli, hogy a tortából rá eső részhez hozzájut

Amennyiben a jogállami normákat számonkérnék, veszíthet támogatási forrásaiból Magyarország – írja a The Brussels Times, azonban hozzáteszi, hogy egyelőre az Európai Bíróság nem döntött a jogállami mechanizmus alkalmazásának létjogosultságáról és formájáról. Márpedig addig megvonás sem várható, ugyan a bizottság jelezte, élni fog a lehetőséggel bizonyos esetekben. Orbán reméli, hogy a tortából rá eső részhez hozzájut – így kommentálta a fejleményeket R. Daniel Kelemen, a Rutgers egyetem politika és jogtudományi professzora. Szerinte Orbán meg van győződve a maga igazáról, ugyanakkor nem kizárt, hogy a Bizottság akár jegyzéket is küldhet a magyar kormánynak arról, hogy a magyar jogállami normaszegés rendszere kockázatot jelent az egész Unióra pénzügyi érdekeit tekintve. Kelemen szerint nincs jogi alapja annak, hogy késlekedjen Brüsszel a jogállami mechanizmus alkalmazásában.

Magyar kormány: A Szputnyik vakcina az egyik legmegbízhatóbb

A TASZSZ orosz hírügynökségtől kezdve a Russia Today-ig sok médiumban olvashatunk arról, hogy a Szputnyik vakcina az egyik legmegbízhatóbb oltóanyagnak bizonyult a magyar kormány értékelése szerint.

Kormányzati nyomás alatt a Budapest Airport német többségi tulajdonosa

Magukat megnevezni nem kívánó forrásokat említve az amerikai Bloomberg hírügynökség szerint Brüsszelt, pontosabban az Európai Bizottságot értesítették arról, hogy miközben Orbán Viktor a Covid-segélyalapról tárgyalt pénteken minél több pénzben reménykedve, a Budapest Airport német többségi tulajdonosa, az AviAlliance folyamatos nyomásnak van kitéve, hogy adja el a társaságot kormányközeli személyeknek. S a nyomás egyre nagyobb, amióta a Budapest Airport egy évvel ezelőtt visszautasította a kormány ajánlatát. Például a blokkolták az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvenni kívánt 50 millió Eurós Covid-segélyüket, alaptalan vádakkal illeti őket a kormány befektetéseik miatt, akadályozza a fejlesztések kivitelezését, miniszterek – és a kormánypárti média részéről fenyegetéseket kap. Állítólag külön kérést nem fogalmaztak meg az Airport-tulajdonosok a Bizottság számára, de úgy vélik, hogy a találkozó lehetőséget adhatott Ursula von der Leyennek a jogállamra vonatkozó, köztük a befektetői jogok kérdésének a számonkérésére is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.