2021. április 20., kedd

PORTUGÁLIA OLTÁSOK NÉLKÜL, FELTŰNŐ GYORSASÁGGAL KEZELTE MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB JÁRVÁNYHULLÁMÁT

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2021.04.20.


Hétfőtől Portugáliában ismét működnek a középiskolák és az egyetemek, az éttermekben és bárokban hatan, a teraszokon tízen is összeülhetnek. Az országban egy bő hónapja még a parkok is zárva tartottak, olyan komoly járványhullám söpört végig az országon az év elején. Úgy tűnik, a helyzetet a lakosság átoltása nélkül is sikerült kezelni.

A Magyarországnál félmillió fővel népesebb Portugáliában január végén tetőzött utoljára a koronavírus-járvány, mégpedig olyan magas lakosságarányos fertőzésszámokkal, hogy ahhoz képest a magyarországi harmadik hullám csúcsai, sőt még a korábbi cseh rekordok is eltörpülnek. Akkor a portugáliai volt a koronavírus-járvány legsúlyosabb felfutása a világon, és a novemberben kezdődő második hullám úgy ment át a harmadik hullámba január elején, hogy nem igazán sikerült ellaposítani.

A járvány kelet-közép-európai alakulását ismerve az előbbiekben semmi szokatlan nincs: az első hullámot szigorú lezárásokkal kivédő ország látványosan lazított, majd jött a SARS-CoV-2 fertőzőképesebb brit variánsa, és addig nem látott magasságba emelte az esetszámokat és kisvártatva a halálozást is. Portugáliának azonban feltűnően hamar sikerült fordítania ezen a helyzeten (ahogy az alábbi, a napi új fertőzések számát lakosságarányosan mutató ábrán is látszik), egy hónappal a január végi csúcs után már ismét az október eleji szinten jártak a lakosságarányos esetszámai, a halálozás mértéke pedig a szeptemberi mélységbe csökkent (lásd a második ábrát), és ezek a számok azóta még alacsonyabb szinten stagnálnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.