2021. május 20., csütörtök

A FRISS MAGYAR NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs
2021.05.19.


A SZERK
.

A SZERK.
Karácsony beszáll

Márki-Zay Péter, Jakab Péter, Fekete-Győr András és Dobrev Klára után szombaton Karácsony Gergely is bejelentkezett a miniszterelnök-jelölti előválasztásra.

A SZERK.
Sármagyar

Ideidézünk két szellemet.

PUBLICISZTIKA

SERES LÁSZLÓ
Bojkottal és rakétákkal
Hogyan segíti az anticionista retorika a Hamászt?

Izrael illegitim és erőszakos, kolonialista és apartheid viszonyokat tart fenn, elnyomja és kizsákmányolja az általa megszállt területek őslakosait, sőt genocídiumot követ el a palesztinokkal szemben – hangoznak hosszú évek óta a zsidó állammal szemben bojkottot, tőkekivonást és szankciókat sürgető, palesztin kezdeményezésre létrejött BDS-mozgalom (Boycott, Divestment and Sanctions) szlogenjei amerikai campusokon, európai akadémiai berkekben, a nemzetközi művészvilágban. Amikor e sorokat írom, Izraelt sokadik napja lövi rakétákkal a Hamász, amely ugyancsak hosszú évek óta szóról szóra ugyanezeket a hazugságokat ismételgeti.

KARDOS ANDRÁS
A gombócgondolkodó
Lukács Györgyről, halálának 50. évfordulója előtt

„Az élet minden pillanatában kénytelen vagyok az egész életemre gondolni.” (Karinthy Frigyes)

EGOTRIP

SAJÓ LÁSZLÓ
Öt és feles
Király I Mátyás, az igazságos döntetlen (ennek a fele se trufa)

Bizony Király I Mátyás uralkodása korántsem volt fenékig Kánaán és népmesébe illőn kacagtatóan mulatságos, mint ahogyan azt a – Király I Mátyás rendelésére írt, s utóbb a nép ajkára mosolyintott – történetek, anekdoták, tréfás mesék (trufák) ábrázolatja mutatja. Hanem éppen fordítva, ellenkezőleg, sőt.

BELPOL

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY ÉS OLTÁSI KAMPÁNY A ROMA SZEGREGÁTUMOKBAN
„Nem akarnék még meghalni”

Öt megye tizenegy szegregátumában jártunk az elmúlt hetekben. Találkoztunk olyanokkal, akik átestek a koronavíruson, akik elvesztettek családtagokat, akik rettegnek, és akik szerint a vírus nem létezik. Láttunk több temetést, és elkísértük a helyi aktivistákat a regisztrációt segítő körútjaikra.

INTERJÚ
„Szembemegy mindenfajta igazságossággal”
Hegedüs József közgazdász, szociológus a kényszerprivatizációs törvényről

Egy fideszes törvényjavaslat értelmében az önkormányzatoknak el kell adniuk – a piaci ár töredékéért – bérlakásaikat akkor, ha a bérlők bejelentik vásárlási szándékukat. Ez a bérlakásrendszer szétveréséhez vezetne. Hegedüs József, a Városkutatás Kft. alapítója a javaslat egyéb negatív hatásaitól is tart.

VESZÉLYBEN AZ MTA-TÓL ELSZAKÍTOTT KUTATÓINTÉZET-HÁLÓZAT EGYSÉGE
Bekerítve

Pintér Sándor minisztériumi irányítás alá helyezné a korábban az MTA-hoz tartozó Regionális Kutatások Intézetét. A kutatók attól tartanak, ez a precedens utat nyithat az intézethálózat szétverése előtt.

KÜLPOL

LÉGI HÁBORÚ IZRAELBEN
A Vaskupola alatt

Lassan két hete tart a fegyveres konfliktus Izrael és a Hamász erői között. Eddig több mint 200 áldozatot követelt a palesztin, 10-et az izraeli oldalon. Hogyan fajult ismét idáig a szembenállás, miben más, mint az eddigiek, és mikor lesz már vége?

KRITIKA

FILM
Az utolsó művészfilm
Gothár Péter: Hét kis véletlen

Volt egyszer egy film, a rendezője nem érdekes (David Miller), a címe sem különösebben (Az utolsó cowboy, eredetileg: Loneley Are the Brave), 1962-ben jött ki Amerikában, Magyarországon is biztos bemutatta valamelyik filmekre szakosodott kertévé, vagy megjelent legalább VHS-en, aligha ismerik sokan, mellette szóljon, hogy Kirk Douglas játszotta a főszerepét.

TÁNC
A túlvilág kapujában
A Győri Balett és Lajkó Félix: GisL

Bár a Győri Balett folyamatosan megbízható színvonalat hoz, elhelyezésük a magyar táncpalettán távolról sem egyértelmű: a népszerű együttest a szakmai körök a kortárs táncművészet kívülálló szereplőjeként kezelik. Ebbe az is belejátszhat, hogy a legfontosabb ismertetőjegyeik évtizedek óta változatlanok.

SZÍNHÁZ
Felnőttnek is nehéz lenni
Tóth Krisztina: Denevér

Mennyire fontos számunkra gyermekeink jólléte és biztonsága? Látszólag borzasztóan. Ugyanakkor van ebben egy nagy adag képmutatás is, és sokszor egyszerű, gondatlanságból elkövetett figyelmetlenségek miatt kockáztatjuk mindezt.

SORKÖZ

INTERJÚ
„Pál és Philip”
Emmanuel Carrère író

Az Isten országa című könyvében az első keresztények nyomába ered, de saját megtéréséről, buzgó katolikusként töltött évei­ről is részletesen beszámol. Hitről és hitetlenségről, szexuális fantáziákról, egy magyar hadifogolyról és Houellebecq-ről is beszélgettünk vele.

POETA.DOC
„Ha nem születtem volna is magyarnak”

Byron: Childe Harold (részlet) Fordította Bickersteth Johanka

SZÍNHÁZ

A KULTÚRA VISSZATÉR – HAMAROSAN
Mi nem vesszük le!

Május 1-jével újra kinyithattak a múzeumok, színházak, mozik, de úgy tűnik, a visszatérést nem kapkodják el. Sok helyen még kivárnak.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Mindannyian űrlények vagyunk”
Szabó Eszter Ágnes intermédia-művész

Hogy jön össze a manióka, a falvédő és Schmitt Pál halántéka? A hazai eat art úttörőjével a gyökérzöldségek mellett házibulikról, a háziasszonyi szerep változásairól és szivacsokról is beszélgettünk.

ZENE

INTERJÚ
„Azt ütöm, amire a zenének szüksége van”
Borlai Gergő dobos, dalszerző

Csodagyerekként kezdte, ma a világ legjobbjaival játszik. Legutóbbi szólólemezével a Grammy előszobájáig jutott. A friss Artisjus-díjas dobzsenivel amerikai karrierjéről, meglepő poplemezéről és a kaliforniai Tilos Rádióról is beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Kelemenék kabátban

Klasszikus zenei programajánló a 2021/20. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
One Child Nation

A túlnépesedés sürgősen megoldandó, súlyos globális probléma, amelynél csak a kezelése súlyosabb abban az országban, ahol ezt először megpróbálták.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
A föld alatti vasút

Mostanában nem vagyunk híján a fajgyűlölet rettenetét horrorral ötvöző szériáknak.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
A zuhanás sokkja

A húszas évei elején járó Matthew pszichiátriai kezelésre szorul: Down-szindrómás bátyja halála óta küzd skizofréniával.

VISSZHANG: FILM
Ördög a részletekben

Egyikük a vérbe fagyott holttestekbe belefáradt, piszkos múltú, régivágású nyomozó; a másik feltörekvő karrierista, aki legalább olyan jól mutat a címlapokon, mint a sárga rendőrségi szalagokkal elkerített tetthelyeken az állát vakargatva.

VISSZHANG: KÖNYV
Rose Tremain: A kegyelem szigetei

A 19. század végi vidéki Angliában mi lehet még annál is megbotránkoztatóbb, mint ha egy 25 éves szép, egészséges nő nem akar férjhez menni?

VISSZHANG: FESZTIVÁL
Friss Hús

E fesztiválon új rövidfilmeket lehet látni moziban, kilencedik éve.

VISSZHANG: LEMEZ
Tom Jones: Surrounded by Time

A lassan 81 éves walesi világsztárra némelyek hajlamosak úgy tekinteni, mint a régmúlt ásatag rekvizítumára.

VISSZHANG: LEMEZ
Napfonat: Szól a világ

Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi 2018 óta létező a cappella formációja saját bevallásuk szerint nem más, mint „öt szabad hang polifonikus összefonódása, amely ütőhangszerekkel kiegészítve, együtt valami többet, nagyobbat alkot”.

INTERAKTÍV

TÉVÉSMACI
Kacsatávolság

Amikor Sztupa és Troché szuperhősök voltak...

Szüret 2021/20.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét kultúra 2021/20.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/20.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

BŰN

ÉRTELMI FOGYATÉKOS FIÁVAL LOPATTÁK EL AZ APA MEGTAKARÍTÁSÁT
Hatmillió egy nőért

Elásott milliók, lányokat futtató falusi banda, fogva tartott értelmi fogyatékos fiatalember, fura büntetőeljárás, feljelentett bírók, ügyészek. Az adóhivatal pedig írásba adta, hogy a lopott pénz nem adóköteles.

LOKÁL

EZREDÉVES ORSZÁGOS KIÁLLÍTÁS
Vereckéről Budapestre

125 éve nyílt meg Budapest valaha volt legnagyobb rendezvénye. A millenniumi ünnepségsorozat fő attrakciójának számító Ezredéves Országos Kiállításra átalakították a Városligetet, 240 pavilont állítottak fel 520 ezer négyzetméteren. Még a földalatti vasút is kiállítási kelléknek épült.

LÉLEK

A MUNKAHELYI E-MAILEK PUSZTÍTÓ HATÁSA
A villanypásztor

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a munkaidőn kívül is záporozó, azonnali válaszadásra késztető, vagy csak olvasatlanul nyomasztó e-mailek súlyosan károsíthatják testi és lelki egészségünket. Már az EU is törvényekkel szabályozná a munkahelyi levelezést.

TUDOMÁNY

KESELYŰVIZIT MAGYARORSZÁGON
Itt lőnek!

Két barátkeselyű repült be nemrég Magyarország fölé. Legutóbb 2008-ban, azelőtt az 1930-as években bukkant fel egy-egy nálunk. Most az egyik példányt egy elsőéves egyetemista lefotózta, a másikat valaki lelőtte.

GASZTRO


ÉTEL, KIHORDÓ
Katica

Étel, házhoz

CHILI&VANÍLIA
Szobaszerviz zöldségekkel

A világszerte népszerű japán tészták közül itthon talán a hajdinalisztből készülő, sötét­drapp, szürkés árnyalatú szoba (soba) tészta a legkevésbé ismert és elterjedt.

MIKROFILM

RÉS A PRÉSEN
„A mi házirendünk szigorúbb”
Deák Dániel, a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alapítója

Kilencedszer lesz az idén Friss Hús

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.