2021. május 25., kedd

A KÍNAI KOMMUNISTA PÁRT KÖZPONTI MÉDIAHOLDINGJA A FUDAN EGYETEM STRATÉGIAI PARTNERE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.05.25.


Bár Palkovics László korábban azt mondta, semmiféle ideológiai oktatás nem lesz az egyetemen, ennek ellentmond, hogy a Kínai Kommunista Párt propagandaosztálya által ellenőrzött vállalat, a China Media Group teljeskörű stratégiai megállapodást kötött a Fudan Egyetemmel.


Májusban több magyar médium is beszámolt róla, hogy a budapesti campusnyitásra készülő Fudan Egyetem megállapodott a China Media Group nevű holdinggal. A médiacsoport a közelmúltban fogta össze a Kínai Népköztársaság több állami csatornáját, amelyeket több országban is külföldi ügynökségként tartanak számon. A stratégiai megállapodás alapján megalakult egy úgynevezett CMG-Fudan Nemzetközi Sugárzások Kutatóközpont is, amelynek célját egyelőre nem közölték, de akár magyarországi médiaszolgáltatásra is készülhetnek, tekintve, hogy Budapesten nyílna a Fudan első külföldi intézménye.

Az Orbán-kormánnyal kötött megállapodás értelmében a sanghaji székhelyü Fudan Egyetemnek Budapesten, a IX. kerületben nyílna campusa, nagyrészt kiszorítva a Duna-parti telephelyről az eredetileg oda tervezett Diákvárost. A campus teljes költsége 540 milliárd forint, az építkezést kínai cégek valósítanák meg, nagyreszt a magyar állam által felvett kínai hitelből. Kína 450 milliós hitelt adna, amit a magyar állam 100 milliárddal kiegészítene.

A terv ellen sokan tiltakoztak, köztük a fővárosi és a kerületi önkormányzat is, elsősorban azért, mert tervezett formájában helyet venne el a magyar egyetemistáknak szánt, megfizethető kollégiumokból álló diákvárostól. Az ellenzéki önkormányzatok felvetették, hogy népszavazást kellene tartani a fejlesztésről (ezen egy felmérés szerint a budapestiek mintegy 90 százaléka elutasítaná a beruházást), mire Palkovics László, a kínai Fudan Egyetem budapesti megvalósításáért felelős innovációs miniszter azt mondta, kezdeményezi, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítsák az egyetemet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.