2021. május 20., csütörtök

A SZIKRA OTT VAN A LEVEGŐBEN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.05.20.


Nagyon nagy a társadalmi elégedetlenség, így fogalmazott Csepeli György szociálpszichológus egy online beszélgetésben, azt is hozzáfűzve, hogy ez vonatkozik a kormány politikájára, és a hétköznapi megélhetés lehetőségére is. Csepeli szerint lényegében csak egy szikra hiányzik, ahhoz, hogy robbanjon ez a feszültség, amely bármikor, bármitől bekövetkezhet.


Nem tudom, igaza van-e a szakembernek. Végül is ő tudja, hogy az emberek viselkedéséből, magatartásából mi olvasható ki, illetve ebből a magatartásformából mi következik. Nyilván ő képes mérni az elégedetlenség mértékét is; igazán semmi meglepő nem lenne abban, ha az emberek háborognának mindazon, ami Magyarországon történik. A járvány amúgy is elcsigázottá tett szinte mindenkit, alapvetően a túlélésre rendezkedett be a többség. És mert a többség így élte meg az elmúlt másfél évet, annál irritálóbb lehet számára, hogy egy kisebbség képes volt még a válságból is hasznot húzni. Csepeli szavai alapján arra is következtethetünk, hogy az Orbán-rezsim működését nagyon világossá tették a pandémia alatt hozott intézkedések, illetve a sikerpropaganda és a valóság között feszülő ellentét. Ez a kormány tavaly március óta elsősorban arra koncentrál, hogy az ország lakosai ne legyenek pontosan informálva, ne tudják, mi a pontos helyzet a kórházakban, ne értesüljenek arról, hányan veszítették el a munkájukat, hány munkahely szűnt meg.

Az egyéni sorsok tragédiái – hiszi ez az adminisztráció – eltakarja a sokaság bajait, vagyis nyugodtan mondhatnak bármit, írathatnak, mutathatnak a médiájukban azt, amit akarnak, leönthetik a tényleges helyzetet rózsaszín festékkel, az emberek el fogják hinni a legdurvább hazugságokat is. Hogy az emberek megtéveszthetők azáltal, ha folyamatosan új ellenséget jelölünk ki számukra, ha azt állítják, hogy az ellenzék tehet a vírus okozta bajokról, hogy a baloldal oltásellenessége az oka a sok-sok halálesetnek. Magyarul: itt mindenki megtéveszthető, becsapható, bár Orbán magyar emberekről szóló karakter-rajzai nem pont ezt sugallják. De azok csak szavak, amelyeket a miniszterelnök abban a hitben használ, hogy itt alapjában véve nyugalom van, nincsenek nagy lázongások, felháborodások, amik vannak, azok meg néhány bevált trükkel leszerelhetőek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.