2021. május 12., szerda

A VAKCINASZABADALMAKAT FEL KELL FÜGGESZTENI

MÉRCE
Szerző: NAGY DÁVID KRISZTIÁN
2021.05.12.


India és a Dél-afrikai Köztársaság 2020. október 2-án – ahogy a Guardian írja: hét hónappal és kétmillió Covid-halottal ezelőtt – kezdeményezte, hogy a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) a járvány idejére függessze fel a vakcinagyártók szabadalmi jogait védő TRIPS-egyezményt. A felfüggesztés azt jelentené, hogy a vakcinákat mások, köztük a szegény országok is elkezdhetnék gyártani.

A múlt héten az USA kormánya óvatos hangvétellel, de nyitottnak mutatkozott a javaslat elfogadására. A német kormány viszont hamar lehűtötte a kedélyeket: sietve bejelentette, hogy nem támogatja a javaslatot. Márpedig a szabadalmak felfüggesztéséhez a WTO-tagországok, köztük Németország, egyhangú döntésére lenne szükség.

Az eredeti, október 2-i javaslat kiemeli, hogy a szabadalmak felfüggesztése csökkenthetné azokat az erőforrásbeli egyenlőtlenségeket, amelyek a szegény és a gazdag országok között tátonganak a vírus elleni küzdelemben. Ezzel az egész világjárvány lerövidíthető, és rengeteg élet menthető meg. Az október óta eltelt hónapokban pedig az országok közti egyenlőtlenségek, ha lehet, még nagyobbak lettek: elég arra gondolni, hogy a szegény országok a világban legyártott vakcinák töredékéhez jutottak csak hozzá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.