2021. május 12., szerda

EL KELL KEZDENI A MUNKÁT, HA HELYRE AKARJÁK ÁLLÍTANI A JOGÁLLAMOT

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.05.11.


Vörös Imre szerint van egy súlyos probléma, amire fel kell hívni a figyelmet. A volt alkotmánybíró többek között ezt nevezte a héten megjelent felhívásuk fő céljának. Két egykori igazságügyi miniszterrel, Bárándy Péterrel és Forgács Imrével együtt azt szorgalmazták, hogy az ellenzéki pártok már most kezdjenek el tárgyalni a köztársaság új alkotmányáról, mert kormányváltás esetén csak így lehet helyreállítani a jogállamot. Szerintük a közjogi átmenet fontos eleme egy úgynevezett „tiszta lap” törvény lehet, amellyel hatályon kívül helyezhetők a hatalom kizárólagos birtoklására irányuló, ezért alaptörvény-ellenes jogszabályi rendelkezések. Vörös Imre arról is beszélt a Hírklikknek, hogy csak az országgyűlés – praktikusan az ellenzék győzelme után megalakuló új parlament – léphet fel közhitelűen az alkotmányosság helyreállítása érdekében.


Önök már régóta mondják és írják, hogy változásra van szükség. Így nem meglepő ez a felhívásuk sem, de mégis, mi indokolta, hogy éppen most tartották időszerűnek a közzétételét?

– Hónapok óta tartó baráti beszélgetések eredményeképpen fogalmazódtak meg a javaslatban szereplő gondolatok. Szakértői szinten tudtommal folyamatban van az új alkotmány kidolgozása, de előtte szükség lesz egy jó féléves átmeneti szakaszra, amely ugyanolyan fontos, mint az új alkotmány megalkotása. Az utóbbi elfogadása amúgy is időigényes dolog, népszavazáson kell dönteni róla, előtte pedig sokat egyeztetni. Vagyis mindez korrekt és időigényes munkát feltételez, nem olyat, mint tíz éve, amikor az alaptörvényt áthajszolták. Ez azt jelenti, hogy szembe kell nézni a demokratikus átmenet két fő problémájával: mi lesz a sorsa az alaptörvénynek, valamint egy sor olyan jogszabálynak, amelyek az általam kizárólagos hatalomgyakorlásnak tartott, hétköznapi nyelven egypárti diktatúrának, önkényuralomnak nevezett mai rendszert szolgálják. Úgy gondolom, ezek a törvények – például a médiatörvény, vagy az ügyészségi törvény – magát az alaptörvényt is sértik, a nevezetes C cikkely 2. bekezdését, ezért mindezzel foglalkozni kell, hiszen akadályozhatják a demokratikus átmenetet. A választás után tehát egy átmeneti időszak következik, mire megszületik az új alkotmány – a mi javaslatunk erre vonatkozik. Természetesen mindennek feltétele, hogy az ellenzék győzzön a következő választáson, de ha meg is történik, nagyon valószínű, hogy nem lesz majd kétharmados parlamenti többségük. Ez esetben fel kell oldani a patthelyzetet, az ellenzék és a mostani kormánypárt számára is megoldható kiútra van szükség. El kell tehát gondolkozni azon, mi legyen egyszerű többség esetén. A javaslat nem véletlenül származik három jogásztól, mi már sokat beszéltünk erről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.