2021. május 11., kedd

ERŐVEL TOLNÁ LE A KORMÁNY A BUDAPESTIEK TORKÁN A KÍNAI EGYETEMSZÖRNYET

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.05.11.


Egyelőre nem lehet tudni, mi lesz a kínai Fudan Egyetem körüli botrány vége. Ami egyedül biztosnak látszik, hogy Magyarországnak ebből a beruházásból semmilyen haszna nem származik. Épp ellenkezőleg: a Kínai Kommunista Párt ideológiáját hazánkba exportáló intézmény magyar szempontból mintegy 500 milliárd forint hitelfelvételt jelent kínai bankoktól, ráadásul úgy, hogy az egyetemet és annak kampuszát kínai munkások építik fel, kínai anyagokból. Jelenleg a kardcsörtetés szakaszában vagyunk, a Népszavának nyilatkozó Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint a kormány a vészhelyzetre való hivatkozással meg tudja akadályozni az egyetemről szóló helyi népszavazást. Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina a területileg érintett Ferencváros polgármestere viszont azt állítják, hogy egyetlen négyzetcentimétert sem adnak át (vagy el) az államnak a kínai kampusz kedvéért.


Azon a 2019-es októberi estén, amikor bizonyossá vált, hogy nem a Fidesz fővárosi embere, Tarlós István nyerte a főpolgármester-választást, Orbán Viktor lányos zavarában bejelentette, hogy tudomásul vették a budapestiek döntését, és semmi olyan nem fog megépülni a fővárosban, amit az ott élők nem akarnak. Ezt az ígéretet – Orbánt ismerve – már akkor sem lehetett komolyan venni, és az idő a kételkedőket igazolta. Az azóta eltelt másfél évben láthattuk a kormányzati nyomulást a Városligetben, azt, hogy az ígéretek ellenére, az építkezések nem álltak le. Most pedig a Fudan Egyetem hozná Magyarországra az intézmény chartájában is rögzített kommunista ideológiáját.

A kormány részéről a projektért felelős Palkovics László innovációs és technológiai miniszter néhány héttel ezelőtt még igyekezett a jó rendőr szerepében fellépni. Üveggyöngyöket szórt a bennszülöttek elé, ám azok nem haraptak rá a lehetőségre. A miniszter ugyanis azzal szédítette az érintetteket, hogy igazi ékszerdobozt ajánl a budapestieknek, olyan gyönyörűséget, ami pestiesen szólva, nem semmi. Hogy mi lett volna ez az ékszerdoboz, az eddig nem derült ki, és talán már nem is fogjuk megtudni. Palkovics ugyanebben az interjúban ugyanis arról is beszélt, hogyha másként nem megy, akkor nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítja a kormány a fejlesztést. Ő azonban – így Palkovivcs – nem szeretne élni ezzel a lehetőséggel. Nem nehéz kihámozni a szövegben rejlő fenyegetést: megtehetném, hogy erőből intézem el ezt az ügyet, de az ilyen megoldások annyira távol állnak tőlem, hogy csak végszükség esetén folyamodnék ezekhez az általam nem kedvelt, ám bizonyos körülmények között egyedül célravezető módszerekhez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.