2021. május 6., csütörtök

KATONA TAMÁS: A KORMÁNYNAK FOGLALKOZNIA KELL A HITELMORATÓRIUMOT IGÉNYBE VEVŐK PROBLÉMÁJÁVAL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.05.05.


Közeledik a hitelfizetési moratórium lejártának 2021. június 30-i határideje. A lakossági hitelállomány hozzávetőleg 57 százalékát érintette a törlesztési és kamatfizetési kötelezettség elhalasztásának lehetősége a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. A CFI Hungary, a vállalati versenyszférában tevékenykedő független tranzakciós és befektetési tanácsadó cég arra figyelmeztetett közleményében, hogy ha a jogszabályi környezet nem változik, a hitelmoratóriumban részt vevő cégek fizetési haladéka jóval hamarabb járhat le, mint ahogy a vállalkozás működése, jövedelemtermelő képessége helyreállna. 
Dr. Katona Tamás közgazdász, egyetemi tanár szerint akár véget ér a moratórium, akár meghosszabbítják azt, miután a kormány nem volt hajlandó pótolni a pandémia miatt kieső bevételeket, valamilyen komoly társadalmi segítségre szükség lesz. A kormány nem teheti meg, hogy nem foglalkozik ezzel.

Június 30-án lejár a hitelfizetési moratórium, tudjuk-e, hogy meghosszabbítja a kormány, vagy sem?


Azt mondták, hogy mérlegelik. Egy-két napja mondta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Milyen bajt okoz, ha véget ér?

Akkor akár cégek, akár magánszemélyek valószínűleg nagyon sokan kerülnek komoly anyagi zavarba. Merthogy, aki elvesztette a bevételét, akár cég, akár magánszemély, aki egyik napról a másikra elvesztette az állását, nem tudja majd fizetni a törlesztőrészleteket. Még akkor sem, ha a meghosszabbított törlesztési idő miatt az nem növekszik meg. Vagyis nagyon jelentősen megnőhet a problémás hitelek aránya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.