2021. május 25., kedd

KIDERÜLT, HOL, MIKÉNT HATOTT A JÁRVÁNY A LAKÁSPIACRA - TÉRKÉPEN BÖNGÉSZHETI A HELYI FOLYAMATOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.25.


Úgy tűnik, a koronavírus még mintha jót is tett volna a Tisza-tó környékének. A legnagyobb vesztes a budapesti és az érdi agglomeráció lett. Érdemes böngészni a mellékelt térképet, amelyen bárki kisilabizálhatja, mi történt az őt érdeklő területen.


A koronavírus-járvány hatásai 2020-ban inkább tranzakciószám visszaesésében, mint a lakásárak alakulásában jelentkeztek – állapította meg frissen kiadott lakáspiaci jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). (A teljes jelentést itt találhatja meg.) Korábban a KSH is arról számolt be, hogy megszenvedte, de alapjaiban nem rengette meg a koronavírus-járvány az ingatlanpiacot.

Tavaly az MNB lakásárindex alapján országos átlagban tovább emelkedtek a hazai lakásárak, ugyanakkor a 2019. év végi 18,1 százalékról jelentősen, 6,6 százalékra lassult az éves nominális növekedési ütem 2020 negyedik negyedévére. Budapesten ezzel szemben éves alapon 0,7 százalékkal mérséklődtek a lakásárak 2020-ban.

Lakáspiaci közvetítők tranzakciós adatain számolt előzetes lakásárindexek szerint 2021 első negyedévében országos átlagban az előző negyedéves 6,6 százalékról 9,6 százalékra, Budapesten pedig -0,7 százalékról 0,9 százalékra emelkedett a lakásárak éves nominális növekedési üteme. Az áremelkedés ütemének gyorsulása az MNB szerint összhangban van a kereslet év eleji bővülésével. Megjegyzik azonban, hogy a számítások alapjául szolgáló tranzakciós adatok a lakáspiac mindössze 12,4 százalékát fedik le.Az árak alakulásával kapcsolatban érdemes felidézni azt, amire Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője hívta fel a figyelmet. Mint elmondta: tavaly csökkent a forgalom, amit vélhetően csak 2021-ben követett volna az árak esése, ám az év elején elindult otthonteremtési támogatások hatására a forgalom ismét nőni kezdett. Elképzelhető tehát, hogy a koronavírus járványt lényegében megúszhatjuk árcsökkenés nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.