2021. május 2., vasárnap

ORBÁN SÖRMEGHAJTÁSSAL TÖRT AZ ÉLRE, DE UTOLÉRTÉK A CÉLEGYENESBEN

TELEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2021.05.02.


Újra jelentkezik a lájkbajnokság, a Telex heti rendszerességű sorozata a magyar politikusok közösségi médiás viselt dolgairól, a népszerűségük és aktivitásuk alakulásáról. A mostani hét kivételesen sok izgalmas és meghökkentő eseményt hozott, megdőlt egy csomó rekord, a bajnoki cím viszont maradt Jakab Péternél.


Történelmi okok miatt úgy alakult, hogy a lájkbajnokság fordulóit péntek déltől péntek délig mérjük – vagyis a mindenkori start mostanában egybeesik azzal, hogy a miniszterelnök a péntek reggeli rádiós interjújában bejelenti a nyitás újabb fázisát, és ezt a hírt felkapja a közösségi média. Ez azt is jelenti, hogy mostanában az a tipikus menetrend, hogy a lájkok gyűjtésében Orbán rögtön az élre áll, egész hétvégén fölényesen vezet, aztán a hét közepére utolérik. Ez most is így történt, a szombati, rövid úton klasszikus mém-alapanyaggá vált sörözős fotóval a miniszterelnök rögtön bő 60 ezer lájkot kaszált, és egészen szerda reggelig kellett várni, hogy ezt az előnyt Jakab Péter (aztán később Hadházy Ákos is) ledolgozza.

Orbán e heti 184 ezer lájkja egyébként szép teljesítmény, legutóbb nőnapkor volt ilyen magasságban, azelőtt meg karácsonykor. Juthatott volna ennél feljebb is, de hét közben alig-alig posztolt. Ha focis hasonlatot akarnánk keresni arra, ahogyan a lájkbajnokságban játszik, a karrierje zenitjén már túl levő, levezető Puskás Öcsi bácsi jutna eszünkbe, aki kiballagott a pályára, aztán ha éppen hozzá került a labda, elképesztő kunsztokat mutatott, de azért annyira nem erőltette meg magát, hogy 10 méternél többet fusson.

Egyébként a héten ránézésre alig-alig történt változás az élmezőnyben: Szabó Tímea kicsit visszaesett, páran megelőzték, Varga Judit és Z. Kárpát Dániel helyet cserélt, és ennyi, a top10 ettől eltekintve copypaste a múlt hétről. Ami persze nem jelenti azt, hogy unalmas lett volna a verseny, vagy ne tudnánk tanulságokat levonni – de mielőtt erre rátérnénk, lássuk, hogyan alakult a heti toplista, ki hány lájkot gyűjtött be a héten a politikusaink közül a Facebookon...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.