2021. május 3., hétfő

RABSZOLGATÖRVÉNY: A MUNKAJOGÁSZ SZERINT KICSI A JELENTŐSÉGE AZ AB-HATÁROZATNAK

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.05.03.


Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az Alkotmánybíróság pénteken mondta ki, hogy a 2018 telén elfogadott, dolgozói jogokat megnyomorító rabszolgatörvény, több ponton is alkotmányellenes. Ellenzéki képviselők pénteken örömmel fogadták a döntést, azonban ahogy egy munkajogász felhívta rá a figyelmet, a gyakorlatban nincs különösebb jelentősége az alkotmánybírósági határozatnak, hiszen az állásfoglalás inkább csak részletszabályozásokra fókuszált.

A rabszolgatörvénykét elhíresült munka törvénykönyve-módosítás hatalmas elégedetlenséget és tiltakozási hullámot váltott ki, ugyanis jogszabály elvette a dolgozók pihenőidejét, túlmunkára kényszerítette őket, és elcsalta túlórapénzeiket is. 2018 telén a Mérce folyamatosan beszámolt a nép helyett a tőkét kiszolgáló rabszolgatörvény körül kialakult, rég látott mértékű, országos megmozdulásokról és tiltakozási akciókról. Az ellenzéki pártok is ezen ügy mentén tudtak korábban nem látott együttműködésre lépni, miután az országgyűlésben is együtt igyekeztek megakadályozni elfogadását.

Mivel a törvényhozásban nem jártak sikerrel, az ellenzék 2018-ban az Alkotmánybírósághoz fordult, miután a kormány elfogadta a munka törvénykönyve-módosítást, hogy vizsgálják felül a jogalkotói döntést.

Az Alkotmánybíróság pénteken pedig kimondta: senkit sem lehet elbocsájtani azért, mert nem vállalja az „önkéntes” túlmunkát.

Az AB emellett azt is kijelentette, hogy hiába a hároméves munkaidőkeret, a korábbi, maximum egyéves idő alatt kell a pihenőidő átlagának kijönnie, és a rendkívüli munkavégzéssel egy év után el kell számolni. Az AB úgy is döntött, hogy ha a kollektív szerződést 36 hónap alatt felmondja a munkáltató, attól még ugyanúgy érvényesülnie kell azoknak a többletgaranciáknak, amelyeket a szakszervezet kialkudott a 36 hónap elfogadásáért cserébe. Az Alkotmánybíróság emellett arra kötelezte az Országgyűlést, hogy július 31-ig javítsa ki a törvényt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.