2021. május 6., csütörtök

REKORDRA UGROTT TAVALY A HALÁLOZÁS - AZ 1941-ES ARÁNYOKAT IS FELÜLMÚLTUK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.06.


Amióta a statisztika figyeli, nem volt annyira magas az ezer lakosra jutó halálozás, mint tavaly – derül ki a KSH népmozgalomról közzétett jelentéséből. A népesség leginkább Békés, Zala, Nógrád és Somogy megyében csökkent. Győr-Moson-Sopronban viszont a bevándorlás növekedést tudott hozni.

Rányomta bélyegét a koronavírus a demográfiai folyamatokra – fogalmazott meglehetősen finoman a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványában. A hosszú adatsorokból ugyanis – állapította meg az Azénpénzem.hu – kiderül: az elmúlt hetven évben (1941-gyel indul az adatsor) egyszer sem volt annyira magas az ezer lakosra jutó halálozás, mint tavaly.

A születések száma 2020-ban kismértékben, a halálozásoké jelentősen emelkedett – 92233 gyermek született, és 140900 fő hunyt el –, ami felgyorsította a természetes fogyás (48667 fő) ütemét. Utóbbi mutató 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2021. január 1-jén száz gyermekkorúra közel 140 időskorú lakos jutott, szemben az előző évi 137-tel.

Tehát még a háborús 1941-et is sikerült 2020-ban felülmúlni. Nem is kevéssel. Akkor ugyanis ezer lakosra 13,2 halálozás jutott, míg a tavalyi adat 14,5 volt. A koronavírus jókora halálozással járó harmadik hulláma pedig csak idén februárban indult. Hiába okolta a miniszterelnök két hete a szokásos rádióinterjúban a magas covidos halálozásért a magyar statisztikai módszereket (ahogy Orbán Viktor fogalmazott, itt nem a covidban, hanem a coviddal elhunytakat mutatják ki), most kiderült, akárhogy is nézzük, nagyon megugrottak a számok...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.