2021. június 18., péntek

A MAGYAR NARANCS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.06.16.


T A R T A L O M 


A SZERK.

A SZERK.
Könyvdarálók kérték

„Meg kell védeni a gyermekeket, az elkövetőkre pedig szigorúbban kell lesújtani” – írta Kocsis Máté május 18-i Facebook-bejegyzésében, amellyel a Fidesz ún. pedofilellenes törvénycsomagját igyekezett beharangozni.

A SZERK.
Provokátorok!

Fél térdre ereszkedve tiltakoztak a rasszizmus és a kirekesztés ellen az ír fociválogatott tagjai a múlt keddi Magyarország–Írország felkészülési meccs előtt. A magyar játékosok állva maradtak, és a mezükön lévő Respect feliratra mutattak, közben a Szusza Ferenc Stadion nézőteréről hangos füttyszót és pfujolást lehetett hallani.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2021/24.

Válasz Kapronczay Stefánia A közös erő című és Fülöp Zsófia és Koncz Tamás Kaleta-csapda című írására.

PUBLICISZTIKA

HORN GÁBOR
A kárvallottakért
Válasz Maruzsa Zoltánnak

Szokatlan és örömteli élmény volt Maruzsa Zoltán higgadt és tárgyalóképes sorait olvasni a Magyar Narancsban.

VÁRHEGYI ÉVA
Nyugodtan készpénznek veheted
A kriptovaluták, a jegybankok és a digitális pénz térhódítása

Régi és eddig nem cáfolt igazság, hogy a pénz hatalom. Egyre több bizonyítékát látjuk annak is, hogy különféle információk birtoklása is mekkora hatalmat ad annak, aki célzottan használja föl.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles

Air Béla
(csapatképrészlet)

BELPOL

INTERJÚ
„Igazi nemzeti koalíciót építünk”
Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje az előválasztásról és a NER utáni világról

A Fidesszel nincs kompromisszum, egymás felé viszont engedniük kell az ellenzéki pártoknak, ha jól akarnak kormányozni – szögezi le Dobrev Klára, akit arról is kérdeztünk, hogyan szólítaná meg a bizonytalan szavazókat.

HOGYAN VÁLT KÖTTER TAMÁS ÍRÓ A NER PROPAGANDISTÁJÁVÁ?
Megszolgált bizalom

Az ügyvéd-író Kötter Tamást egyre többen ismerik a Megafon politikai harcosaként. Azt már kevesebben tudják, valójában ki ő, és miért vállalja a kultúrkomisszár szerepét.

EGY VITATOTT FŐVÁROSI KITÜNTETÉS
Megmentő vagy sírásó

Felháborodott a gyermekvédelmi szakma Herczeg Krisztiánnak, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ igazgatójának fővárosi kitüntetésén. Az otthon körül évekkel ezelőtt botrányos ügyek voltak, míg Herczegre korábban a fideszes centralizáció eszközeként tekintettek.

KÜLPOL

IRÁN VÁLASZT
Raiszi belejt

A június 18-i iráni elnökválasztás nemcsak a köztársasági elnök személyéről, hanem az iszlám köztársaság legfelső vezetőjének utódlásáról is dönthet.

SZÍNHÁZ

„Megérdemelte!”
Marina Abramović performance-művész

Önéletrajza, az Aki átment a falon nemrég jelent meg magyarul. A belgrádi születésű művésszel pályafutása legmerészebb állomásairól, a kínai nagy falon megejtett szakításáról, a hasába vágott ötágú csillagról és Tito szeretetéről is beszélgettünk.

INTERJÚ
„Amíg van mit”
Hegedűs D. Géza színész, rendező

A karantén ideje alatt a Rózsavölgyi Szalonban rendezett, a nyitás után Lear királyt játszik a Katonában. Mindeközben továbbra is tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az újabb Shakespeare-szerep mellett a Vígszínházban történtekről, meg az SZFE ügyéről is kérdeztük.

KÖNYV

POETA.DOC
Elmaradt születés

Kortárs költészet

RÉS A PRÉSEN
Sikítani szabad-e
Madarász Éva író, színész

"Mindig is foglalkoztatott az írás gondolata"

KRITIKA

TÁRLAT
Vigyorgó macskák
Wolfgang Tillmans: A te tested a tiéd

Érdemes a nyakunkat is bemelegíteni, mielőtt megnézzük a világ egyik legismertebb kortárs fotográfusának kiállítását: a térbe lépve ugyanis a képek rendkívüli sokfélesége és összevisszasága fogad. Még a radiátoron és a plafonon is. Portrék, intim pillanatok keverednek embertömegeket ábrázoló, tüntetéseken készült fotókkal, lényegtelen, apró részletek a világűr távlataival.

KÖNYV
Egyszerűen ennyi
Illés Klára: Megtartó erő

Kész regény, szoktuk mondani a felmenők életéről, de ezeket a regényeket aztán mégsem írja meg senki. A történetek pedig, ahogy az egymást váltó generációk emlékezetének vetésforgója megköveteli, kikopnak lassan a közös emlékezetből, majd eltűnnek örökre.

SZÍNHÁZ
Élet a pusztában
Shakespeare: Lear király

Amikor Shakespeare a Lear királyt írta, pestisjárvány dúlt Angliában, feltételezhető, hogy a darab az önkéntes karantén idején született.

MUSICAL
Szomorkás vasárnap
Andrew Lloyd Webber – Don Black: Vasárnap mondd el!

Egy magyarországi Webber-bemutató nem is olyan régen még igazi színházi szenzációnak számított, most meg szinte alig észrevehetően csúszik el a Madách elsőségi érdemű premierje, méghozzá korántsem csupán amiatt, hogy az előadás az internetre kényszerült.

LEMEZ
A sárga földig
Gary Numan: Intruder

Talán sokak számára meglepő, de Gary Numan soha nem tűnt el a popvilágból, miután a két Tubeway Army lemezzel (Tubeway Army, 1978; Replicas, 1979), majd első szólólemezeivel (The Pleasure Principle, 1979; Telekon, 1980) sikerrel definiálta azt, amit azóta is new wave-nek hívunk.

FILM

INTERJÚ + KRITIKA
„Még nem bűn”
Vadim Perelman rendező

Egy belga férfi perzsának mondja magát, hogy túlélje a náci tranzittábort, ám ezek után egy olyan nyelvre – a fárszira – kell oktatnia egy magas rangú nácit, amelyet nem beszél. A Perzsa nyelvleckéknek a 2020-as Berlinalén volt a premierje – a rendezővel a helyszínen beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
Musztáng szonáta

Váratlan helyeken is megterem a kultuszfilm.

ZENE

INTERJÚ
„Akinek nem tetszik, továbbmegy”
Ökrös Zoltán „Sztojka” utcazenész

Budapest belvárosában találkozhatunk vele és különleges hangszerével, a villanyciterával. Már kisgyerekként rabul ejtette a zene, az utcán öt éve kezdett játszani, mostanra javarészt ebből él. Első szerzői lemeze a napokban jelent meg.

MI A KOTTA?
Előzékeny szivárvány

Zene, komolyan!

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
A fészek

Jude Law telefonál.

VISSZHANG: LEMEZ
Loscil: Clara

A kanadai Destroyer indie-pop-zenekar egykori dobosa és fúvósa, Scott Morgan.

VISSZHANG: KÖNYV
Bronka Nowicka: Megetetni egy követ

Első prózakötet, erős írói indulás.

VISSZHANG: LEMEZ
Szalai Anna & Dorozsmai Gergő: Senki nem beszél

A Mambo Rumble énekesnője tavaly nyáron indította el szólóprojektjét.

VISSZHANG: FOLYÓIRAT
Rubicon 2021/5–6. – Birodalmak

A patinás történelmi havilap dupla száma a hatalmi szerveződések egyik legősibb formájával foglalkozik.

VISSZHANG: FILM
A hívatlan

Ez az a film, amelyet, ha bor lenne, a szupermarketek polcain árulnának, a címkéjén valami olyan felirattal, hogy „üde nyári borzongáshoz”.

VISSZHANG: KÖNYV
Egy galaxissal odébb

A sci-fi és fantasy filmek, sorozatok (no meg regények) régóta szolgáltatnak nyersanyagot a kutatók, tudósok számára.

VISSZHANG: DOKUMENTUMFILM
Örkény Közeli

A járvány idejére bezárt az Örkény Színház, de online elérhetővé váltak előadások, és saját stream stúdiója is lett az intézménynek – komoly, gesztusértékű programok készültek.

INTERAKTÍV

Szüret 2021/24.


Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét kultúra 2021/24

Kultúra mindenütt

Egy hét tudomány 2021/24

Hírek, érdekességek a világból.

LÉLEK

INTERJÚ
„A pokol néha leszáll a földre”
Perintfalvi Rita a katolikus egyházon belüli szexuális zaklatásokról

A napokban jelent meg Perintfalvi Rita teológus Amire nincs bocsánat című könyve, amelyben papok által szexuálisan bántalmazottak mesélik el történeteiket. A szerző reméli, egyre több áldozat mer majd beszélni, ez pedig elvezethet ahhoz, hogy az egyház őszintén szembenézzen a bűnökkel, s rendszerszintűen kezelje a problémát.

EGY SÚLYOSAN BETEG AUTISTA HÁNYATTATÁSAI AZ INTÉZMÉNYRENDSZERBEN
Kivert kutyaként

Az autizmussal élő és más betegségekkel küzdő Csabát a gondozói az őket ért állítólagos bántalmazás miatt feljelentették, büntetőügye bíróságon van. Korábban viszont felmerült, hogy éppen a gondozója verte meg őt. A történet néhol kibogozhatatlan, és mindvégig rémisztő.

VAK EMBERKÉNT JÁRVÁNYIDŐBEN
A buszok oly csöndesek

A vakokat elzárta a világtól a koronavírus-járvány, Kurucsai Szabolcs is nehezen boldogul. Az iskolák, cégek sem hívják, hogy előadást tarthasson arról, milyen a vakok élete, és hogyan lehet praktikusan segíteni nekik.

LOKÁL

MÉHLEGELŐK BUDAPESTEN
A beporzók kérték

Váratlan politikai vihart kavart a fővárosi parkokban kialakított, ritkábban kaszált, a természeteshez közeli növény összetételű, úgynevezett méhlegelők ügye. Pedig jó lenne hozzászoknunk, hogy nem az a természetes, ha a fűnyírók zaja veri fel naponta a parkok nyugalmát.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Fülecskék, copfocskák, fonatok

Kagyló és garnéla

KERTÉSZ LESEK
Zulu Café – Rétság

Rétsági kitérő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.