2021. június 18., péntek

AZ MNB A MÚLT HÉTEN KINYÍRTA A SZUPERÁLLAMPAPÍRT? - A TARTÓS INFLÁCIÓ ELVISZI A HOZAMOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.06.18.


Néhány nyilatkozat, és a szuperállampapír elvesztette vonzerejét. Az MNB elnöke és alelnöke ugyanis már tartósan magas inflációról beszélt a múlt héten, így már aligha tudja megtartani a pénzünk az értékét, ha Magyar Állampapír Pluszba fektetjük. Nagy kérdés, hogy eztán mibe tegyük a megtakarítást.


Jövő kedden 1 százalékra emelheti az alapkamatot és az irányadó egyhetes betéti rátát az MNB Monetáris Tanácsa – olvasható a Morgan Stanley friss elemzésében a Portfolió beszámolója szerint. A piac hetek óta az MNB kamatemelésének mértékét várja, hiszen a Monetáris Tanács már májusban jelezte, hogy csak a szigorítás részletei kérdésesek. Az utóbbi hetekben pedig a jegybank több vezetője is egyértelművé tette, hogy június 22-én kamatemelési ciklus kezdődik.

Az MNB alelnöke már májusban arról beszélt, hogy nőttek a felfelé mutató inflációs kockázatok, és a jegybank proaktívan akar reagálni erre: júniusban kamatemelés várható, amellyel egy kamatemelési ciklus venné kezdetét. A múlt héten aztán a jegybank vezetői két konferencián is megerősítették ezt. Matolcsy György elnök a Világgazdaság konferenciáján, Virág Barnabás alelnök pedig a Portfolió konferenciáján beszélt arról, hogy a jegybank proaktív módon, határozottan fog fellépni az inflációs kockázatok ellen, biztosítva az árstabilitást. Virág Barnabás azt is hangoztatta, hogy az infláció mérséklődése a vártnál elhúzódóbb folyamat lehet, ami azt jelenti, hogy 2021-ben az éves átlagos infláció akár 4 százalék fölött is maradhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.