2021. június 25., péntek

EU-CSÚCS: ERŐTELJESEN RENDRE UTASÍTOTTÁK ORBÁNT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.06.25.


Túlzás nélkül mondhatjuk, tele van megint a világsajtó Magyarországgal, annak nyomán, hogy a tegnap kezdődött brüsszeli EU-csúcs esti vitájában több európai vezető élesen elítélte az eltérő szexuális irányultságú embereket diszkrimináló magyar törvényt. Kárpáti János lapszemléje
.

A belga Le Soir az AFP francia hírügynökség tudósítását átvéve azt emeli ki, hogy 17 uniós tagállam irányítója közös levélben emlékeztetett az európai értékek fontosságára. A tanácskozáson Orbán Viktor magyar miniszterelnököt erőteljes hangon utasították rendre a homofóbnak tekintett jogszabály miatt, és Mark Rutte holland kormányfő egészen odáig ment, hogy felvetette, távozzon Magyarország az Európai Unióból.

A vitában Alexander De Croo belga miniszterelnök az AFP szerint megjegyezte: „az nem választás kérdése, ha valaki meleg, de ha homofób, az igen”. Stefan Löfven svéd miniszterelnöktől azt a kijelentést idézi a francia hírügynökség, hogy hazájának polgárai nem hajlandóak pénzt adni ilyen országnak. „Ez a törvény a jelek szerint nincs összhangban az értékeinkkel” – fogalmazott a vita előtt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Orbán szerint a vitatott törvény nem a homoszexuálisokról szól, hanem arról, hogy a szülők miként akarják felvilágosítani gyermekeiket szexuális kérdésekben. Varga Judit igazságügyi minisztertől pedig azt idézi a francia hírügynökség, hogy Magyarország nem akar távozni az EU-ból, hanem ellenkezőleg, meg akarja azt menteni a képmutatóktól.

Luxemburgi miniszterelnök: a magyar törvény megbélyegzi a homoszexuálisokat

Az AP amerikai hírügynökségnek a Washington Post által átvett jelentése szerint Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, aki nyíltan meleg, azt mondta: a magyar törvény megbélyegzi a homoszexuálisokat, ezért küzdeni kell ellene. Bettel felidézte, hogy számára is milyen nehéz volt elfogadni önmagát, amikor tudatosult benne, hogy szerelmes egy vele azonos nemű emberbe.

Az ügy – írja az AP – éles reflektorfénybe állítja azt, hogy az EU képtelen úrrá lenni a soraiban található olyan, úgynevezett „illiberális demokráciákon”, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek mélyen konzervatív, nacionalista és migránsellenes kormánya évek óta fittyet hány az unió demokratikus normáira és értékeire. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke tagnap is sürgette, hogy kezdjék el alkalmazni azt a mechanizmust, amelynek alapján a jogállamiság tiszteletben tartásától függ az uniós helyreállítási források folyósítása.

A Politico című amerikai portál európai kiadása részletesebben is idézi a luxemburgi kormányfő szavait. Bettel azt mondta Orbánnak: „Nem meleg lettem, hanem az vagyok, ez nem választás kérdése. Anyám gyűlöli, hogy meleg vagyok, ezzel kell élnem. Ön most ezt törvénybe önti. Minden tiszteletem, de ez itt vörös vonal. Alapvető jogról van szó, a másság jogáról.”

Angela Merkelnek azt a megállapítását idézi a Politico, hogy nem csak a szülőknek, hanem a gyermekeiknek is vannak jogaik, és hogy „problémás dolog”, ha egy szintre helyezik a homoszexualitást a pedofíliával.

A Politico arra is kitér, hogy néhány kelet- és közép-európai ország tartózkodni szokott Magyarország bírálatától, és ez a megosztottság a tegnap éjszakai vitában is megmutatkozott. Orbán támogatást kapott Lengyelországtól, valamint bizonyos mértékig Szlovéniától. Néhány ország, köztük Szlovákia, nem foglalt el egyértelmű álláspontot.

Az amerikai portál felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán jövőre kemény választási csatának néz elébe, és ezt a jogalkotást széles körben tekintik kampánya részének. Az Eurobarometer 2019-es felmérése arra jutott: a magyar válaszadók 53 százaléka nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy nincs azzal semmi baj, ha két azonos nemű személy között jön létre szexuális kapcsolat.

A Politico idéz egy nevének mellőzését kérő Fidesz-tagot, aki szerint a kormányzat aligha fogta fel előzetesen, mennyire erőteljes lesz az ellenállás ezzel az új törvénnyel szemben. A portál – más orgánumokhoz hasonlóan – megírja, hogy egyelőre nem látszik világosan, miként fogják alkalmazni az EU pénzügyi érdekeinek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust, de azért megállapítja: az Unióban növekszik a nyomás abba az irányba, „valamit tenni kellene” a magyarországi demokrácia és jogállamiság ügyében.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézi Merkel német kancellárt, aki szerint „ellentmondásokkal teli, de nagyon őszinte vitát” folytattak Orbán Viktorral. A maguk részéről világossá tették, melyek az alapvető értékeik, és a továbbiakban az Európai Bizottság foglalkozik a magyar törvénnyel.

A svájci Neue Zürcher Zeitung – „Ki nyeri meg a szivárványháborút?” című cikkében arról ír, hogy ez az EU-csúcs eredetileg unalmasnak ígérkezett, hiszen a világjárvány lassan, de biztosan visszaszorulóban van, klímaügyben pedig megvan a közös célkitűzés. Több dolog azonban izgalmassá tette az eseményt: a homofóbnak minősített magyar törvényről folytatott vita, valamint az EU-orosz csúcstalálkozóra vonatkozó, az utolsó percben benyújtott német-francia javaslat. Ez utóbbi azonban már másik történet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.