2021. június 17., csütörtök

JÖN AZ EGYHÁZI LAKÁSÜGYNÖKSÉG

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.06.17.


Átadja a kormány az állami bérlakások kezelését az egyházaknak. A máltai szeretetszolgálat és a református szeretetszolgálat cége követeléskezelőként is működik majd.



Újabb klasszikus állami feladatot szervez ki a kormány az egyházaknak és jól bevált szokás szerint adja hozzá az ingatlanokat is, ez esetben több ezer lakást – konstatálta Z. Kárpát Dániel (Jobbik) országgyűlési képviselő az „egyes otthonteremtési állami feladatok karitatív szervezetek általi átvállalásáról” szóló jogszabálytervezet hétfői parlamenti vitájában. A képviselő szerint önmagában azzal nem is lenne baj, ha az egyházak besegítenének a szociális lakásgazdálkodásba, támogatnák a bérlőket, de a Nemzeti Eszközkezelő maradékának szétbombázása, az állami tulajdonú lakóingatlanok ingyenes átadása túlmutat ezen. Mint mondta, a kormány láthatóan nem képes a lakhatási biztonság kialakítására, így egyszerűen átpasszolja a feladatot az egyházaknak mindenféle állami garancia nélkül. 

Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős miniszter már korábban benyújtott egy 36 oldalas salátatörvényt az állami tulajdonban vagy üzemeltetésben lévő „stratégiainak nem minősülő” ingóságok és ingatlanok „állami tulajdonból való kikerülését” menedzselő szervezet, a Maradványvagyon-hasznosító Zrt. létrehozásáról. Az indoklásban külön kiemelték, hogy a nem kívánatos vagyonelemek kivezetésének minél gyorsabban meg kell történnie. Az ellenzék hevesen tiltakozott, mondván „az Orbán-kormány mindent vinne, ami az állami vagyonból még mozdítható”. De azután a többi politikai szempontból kényesebb kérdés elterelte róla a figyelmet. A kormány viszont rögvest hozzákezdett a megvalósításhoz. A kedden elfogadott törvénnyel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat által működtetett MR Közösségi Lakásalap Nonprofit Kft. tulajdonába adják a Fidesz számára csak nyűgöt jelentő állami bérlakásokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.