2021. július 30., péntek

A KORMÁNY NYUGODTAN KIDOBHAT AZ ABLAKON AKÁR 77 MILLIÁRD FORINTOT IS

HÍRKLIKK
Szerző: SEBES GYÖRGY
2021.07.30.


A magyar kormány – és személy szerint Orbán Viktor – arra törekszik, hogy minden kifizetés az ő kegyétől függjön. Jeszenszky Géza történészprofesszor csak ezzel tudja magyarázni, hogy a magyar kormány ismét lemondott a Norvég Alap mintegy 77 milliárd forintos támogatásáról. Az összeg mintegy tizede a civil társadalom támogatását célozza, a többi tudományos, kulturális és fejlesztési projektekre lenne fordítható. Csakhogy annak a kisebb résznek a felhasználásába nem szólhatna bele a kormány. Emiatt nem jött létre a végleges megállapodás. A volt külügyminiszter és nagykövet szerint minderre nincs ésszerű magyarázat.


- Ön 2014-ig Magyarország nagykövete volt Oslóban, de akkor lemondott, amiért a magyar kormány nem vette igénybe a Norvég Alap támogatását több hasznos program megvalósítására. Most deja vu érzése van?

- Fogalmazhatunk így is. Pedig ezúttal optimista voltam. Tavaly év végére készen állt a megegyezés a két kormány között. Igaz, arra számítottam, hogy vita lesz arról, ki kezelje a civil célokra jutó mintegy 4 milliárd forintot. Ám azt gondoltam, ha egyszer már megszületett az egyezség, ez a kérdés nem gátolhatja a megvalósulást. Ezek szerint tévedtem. Pedig az is valószínűnek tűnt, hogy most is jelentkezni fog az Ökotárs Alapítvány a teljes támogatás alig öt százalékának kezelésére. Emlékezetes, hét éve azzal vádolták az akkori lebonyolítókat, hogy pártközeli szervezeteket is támogattak. Kampány indult a „sorosista civilek” ellen, házkutatásokat is tartottak, továbbá a Kormányzati és Ellenőrzési Hivatal, valamint a NAV is vizsgálódott náluk. A vizsgálatok azonban mindent rendben találtak, bebizonyosodott, hogy a vádak alaptalanok voltak. Az ésszerűség azt diktálta volna, hogy amit akkor kidobtak az ablakon, most elfogadják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.