2021. július 16., péntek

AZ ÁRUPIACI DRÁGULÁS MÁR EGY ÉVE TART ÉS NEM SOK JEL MUTAT ARRA, HOGY EGYHAMAR ELTŰNIK

G7.HU
Szerzők: SZABÓ BENCE, VÁGÓ ÁKOS
2021.07.16.


Az elmúlt egy évben gyakran kétszámjegyű hozamokat értek el azok a befektetők, akik megfelelő pillanatban, a járvány utáni gazdasági fellendülés kezdetén vásároltak részvényeket, ETF*-eket. Könnyen gondolhatnánk tehát, hogy ezen időszak sztárbefektetései leginkább ezekből az eszközkategóriákból kerültek ki, azonban számos árupiaci termék magasabb hozamot ért el.

A befektetők tavasszal már egy új árupiaci szuperciklusról beszéltek, a valóság azonban ennél bonyolultabb. A szuperciklusok – hasonlóan a részvénypiaci, gazdasági ciklusokhoz – emelkedő, illetve csökkenő részből állnak, azonban évtizedekig is tarthatnak és jóval volatilisebb árfolyamok kísérik. Az elmúlt időszakban megfigyelhető nagy árfolyamemelkedések több tényező következményei, amelyeket érdemes szétválasztani két fő csoportra: megatrend, illetve átmeneti hatás. A megatrendek között a legismertebb a világ gazdaságainak zöld átállása, míg átmeneti hatásnak tekinthetőek a járvány gazdasági következményei. A fő faktorok összemosása nem szerencsés, mivel eltérő időtávon fejtik ki hatásukat, így a szuperciklus jelenlétét a fő árupiaci termékcsoportokon külön-külön érdemes megvizsgálni.

A cikkünkben ezért mi is néhány szemléletes példán keresztül mutatjuk be milyen hosszú- és rövidtávú tényezők befolyásolják egy-egy termék árfolyamát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.