2021. július 9., péntek

EZ AZ ÉV BETETT A KÖTVÉNYALAPOKNAK - NEM CSAK A MAGAS INFLÁCIÓ ZABÁLJA FEL A VAGYONT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.07.09.


Az elmúlt évekhez képest rekord magas idei infláció önmagában is kihívást jelentene a megtakarítások értékének megőrzésére, az állampapír-piaci hozamok alakulása ugyanakkor nem egyszerűen alacsony volt, hanem egyenesen negatív hozamokat eredményezett a kötvényalapoknál. Míg a rövid futamidejű kötvényekbe fektető alapoknál hozama hat hónap alatt nulla közeli, a hosszú futamidejűekbe fektetőknél 2-3 százalék az első félévi veszteség.


Júniusban meglépte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a már korábban belengetett kamatemelést. A várakozásoknak megfelelően 30 bázisponttal 0,60 százalékról 0,90 százalékra emelte az alapkamatot, majd ezt követően – az előrejelzéseknek megfelelően - 0,75 százalékról ezzel megegyező szintre, 0,90 százalékra emelte az egyhetes betéti kamatot is, amely gyakorlatilag a bankok számára korlátlan hozzáférésű irányadó kamat.

A jegybank a kamatemelést a pandémiát követő gazdasági újraindulást kísérő globális refláció (az árszínvonal visszaemelése az egészséges, átlagos szintre a korábbi évek nulla százalék körüli inflációja után), tartós nyersanyagár-emelkedés, hazai kereslet-kínálati súrlódások, és a szűkössé váló munkaerőpiaci kapacitások, magas bérdinamika miatt jelentkező másodkörös inflációs kockázatok miatt látta indokoltnak – írja az OTP Alapkezelő havi portfoliójelentésében. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.