2021. július 23., péntek

FRISS MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.07.23.


A SZERK.


A SZERK.
Figyel téged

A tagadás és a hárítás változatos módjai tulajdonképpen szórakoztató és önmagában elgondolkodtató mintázatot adnak ki – már ha a szórakoztató a megfelelő jelző lehet ebben a mégis inkább lehangoló és félelmetes történetben.

A SZERK.
Az akasztott ember házában

Megvan valakinek a freegan (free+vegan) mozgalom? Szerfelett haladó gondolkodás, világjobbító hevület jellemzi a tagjait, folyamatos harcban állnak a jóléti társadalmak túlfogyasztásával, mindennapi programjuk tenni valamit a klímakatasztrófa elkerüléséért, saját életükkel mutatnak példát, mint a környezetvédelem élcsapata.

PUBLICISZTIKA

UITZ RENÁTA
Ha tűrik, szakad
Kilép-e Lengyelország az EU-ból a bíróságok bedarálása miatt?

A minap a lengyel alkotmánybíróság (AB) odaszólt az EU Bíróságának (EUB), hogy álljon le a lengyel kormány igazságszolgáltatási „reformjának” piszkálásával. Nehéz lenne ennél velősebben összefoglalni az eseményeket.

SIMOR ÁRPÁD
Házat hazudni
Ki issza meg a lakásboom levét?

Rengeteg az új építésű és felújított lakás Budapesten – az eredmény műszakilag és életminőségileg egyaránt lehangoló. Szélhámos kivitelezői réteg, maffiaszerű működés, jogi nonszenszek, és a közeljövő még ennél is kiábrándítóbb. A beteg épületek betegítő hatásait sem úszhatjuk meg.

EGOTRIP

EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
Viszonylatok

(69-es villamos, Mexikói út–Rákospalota, Erdőkerülő utca)

BELPOL

INTERJÚ
„A kormánynak le kellene mondania”
Donáth Anna EP-képviselő az Orbán-kormány elleni uniós fellépésről

Július elején heves vita zajlott az Európai Parlamentben, súlyos kritikák fogalmazódtak meg a magyar homofóbtörvénnyel kapcsolatban, és az EP képviselői elfogadtak egy közös határozatot, amely szigorú fellépésre szólítja fel a Bizottságot Magyarország ellen. A Momentum EP-képviselője szerint a homofóbtörvénnyel Orbán európai szemmel túl messzire ment.

NER-LOVAGOK CÉGEI A RENDŐRSÉGI ÉPÍTÉSI KÖZBESZERZÉSEKEN
Legjobban a stróman falaz

Ismert orbánista vállalkozók – Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Paár Attila, ifj. Szeivolt István – érdekeltségei tarolnak a rendőrségi közbeszerzéseken. Csak a jéghegy csúcsát látjuk, de összességében így is több tízmilliárd forint közpénzről van szó.

A LIMES VILÁGÖRÖKSÉGI CÍMÉNEK ELKASZÁLÁSA
A barbárok támadása

Június elején a kormány váratlanul visszavonta a dunai limes világörökségi jelölését, pedig a projekten évtizedekig dolgoztak a szakemberek. Mivel Magyarország nem egyedül vett részt a pályázatban, a kormány Németországot, Ausztriát és Szlovákiát is kellemetlen helyzetbe hozta.

ERDEI ZSOLT LAPIGAZGATÓ, 
A HUMEN MEDIA GROUP ÜGYVEZETŐJE
„Felébredtek az emberek”

A homofóbtörvény óta a cikkeik alatt megszaporodtak a gyűlölködő kommentek. Az is felmerült, hogy az ország utolsó nyomtatott melegmagazinját kiadó cég külföldre költözzön az új médiaszabályozás elől. De a Humen lapigazgatója bizakodó.

KÜLPOL


NÉMETORSZÁG VÁLASZT: ANNALENA BAERBOCK ESÉLYEI
A kihívó

Április második felében vált ismertté, hogy Annalena Baerbock lesz a Zöldek kancellárjelöltje. Május eleje óta csökken a párt népszerűsége.

NEKROLÓG

NEKROLÓG
Átfogó pillantás
Marosi Ernő (1940–2021)

Amikor egy adott tudományterület legnagyobb alakja meghal, a kívülállóknak nehéz elmagyarázni, hogy mit is jelentett a létezése. A most 81 éves korában elhunyt Marosi Ernő a művészettörténet területén fogalom volt: a Marosi vagy az Ernő.

ZENE

A BARTÓK-HAGYATÉK DRÁMÁJA
Hová tűnt a malaclopó?

Gondok vannak a Bartók Emlékházban kiállított hagyatékkal, több igazgató regnálása alatt is feszült volt a viszony a jogutód és az intézmény között. Idén nyáron pont kerülhet az ügy végére, de emiatt egyik fél sem lehet boldog, a zeneszerző tisztelői meg végképp nem.

INTERJÚ
„Bezárult a rockterpesz”
Balla Máté és Vitáris Iván – Ivan and the Parazol

Néhány sláger után végre egy teljes nagylemezt szentelt az Ivan and the Parazol a magyar nyelvű daloknak, a korong július 15-én LP-n jelent meg, digitálisan pedig nyár végén lesz elérhető. Az egyik legsikeresebb fiatal magyar rockzenekar gitárosával és énekesével a vintage lázuk elmúlásáról, az LGT örökségéről és a Budai Popig vezető rögös útról beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Dallal könnyíteni

Klasszikus zenei programajánló a 2021/29. hétre

RÉS A PRÉSEN
„Házibuliként indult”

Sánta Dániellel, a Paloznaki Jazzpiknik fesztiváligazgató-helyettesével beszélgettünk

KÖNYV

ESSZÉ
Az életmű fája
Nádas Péter három esszékötetéről

Nádas élete és műve a fa jegyé­ben telik, lombosodik és hullatja levelét, nem véletlenül egy pompás vadkörtefa, a gombosszegi Arbor excelsa közelében – és az œuvre a lombozat struktúráját mutatja.

KRITIKA

FILM
Árokugrók
Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem

Különös hibrid ez a film: egyszerre akar könnyed romantikus komédia és társadalmi kommentár, humoros és metsző, szívmelengető és elgondolkodtató lenni.

KÖNYV
Böbe baba vezeti a labdát
Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer – Futball és hatalom Orbán világában

Aki focizott valaha rendszeresen, tudja, hogy játékostársaink pályán tanúsított viselkedéséből önkéntelenül is következtetünk a személyiségjegyeikre.

RÁDIÓ
Interkontinentális csók
Újra együtt a Bumeráng csapata

A történelem nem mindig a minőség diadaláról szól, a népszerűség pedig még annál is kevésbé. Márpedig akárhonnan nézzük is, a magyar rádiózás történetének kitörölhetetlen eleme, hogy a rendszerváltás utáni évtizedek legkedveltebb műsorait különböző csatornákon és különféle neveken ugyanaz a csapat jegyzi.

TÉVÉSOROZAT
Apokalipszis majd
Hívások

Annak, aki már valaha is hallgatott narratív podcastot, az Apple TV+ sorozata nem fog sok újdonsággal szolgálni.

FILM
Tócsák között
Renny Harlin: Tolvajok társasága

Tevékkel vagy tevéken viccelődni – a filmtörténetben ez eddig csak keveseknek sikerült méltósággal, és ezt az akadályt Pierce Brosnannak sem sikerült megugrania.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Moffie

Oliver Hermanus filmjének címe a melegekre az afrikaans nyelvben használt becsmérlő kifejezést veszi kölcsön, de az ocsmány közeg és a mindent átható erőszak közepette makacsul keresi a szépséget és a gyengédséget.

VISSZHANG: LEMEZ
Martha Argerich: Chopin: The Legendary 1965 Recording

Az a fajta csalódás, amely egy-egy régi, meghatározó művészeti élményünkkel hosszú évek után újra találkozva érhet, mindannyiunk visszatérő élménye. Nem is olyan jó, tévedtünk, csak az idő nagyította fel a hatást.

VISSZHANG: KONCERT
HS7 – 25

Az elmúlt három évtizedben megbizonyosodhattunk róla, hogy nem létezik a soha többé össze nem álló zenekar fogalma, legalábbis idehaza.

VISSZHANG: LEMEZ
Dean Blunt: Black Metal 2

A friss hangzásával szó szerint üdítő 2014-es Black Metal sikerét követően a londoni művész kissé eltűnt a reflektorfényből, bár különböző kollaborációk, alkalmi társulások (a hiphop Babyfather vagy a soul/jazz/funk Blue Iverson) révén rendre új és izgalmas zenékkel jelentkezett.

VISSZHANG: KÖNYV
Tommy Wieringa: Szent Rita

A holland militaryáru-kereskedő SS-egyenruhába öltözve, német pisztollyal várja az életére törő oroszt a házában, hadd lássa a gengszter ugyanazt, amit a nagyapja a háborúban.

VISSZHANG: FILM
Space Jam: Új kezdet

Michael Jordanből csak egy van, de létezik egy B opció is, ám ő sajnos nem LeBron James, hanem a Rocky-szériát feltámasztó Michael B. Jordan. Cameója a film legjobb poénja.

VISSZHANG: FILM
Szerelmek, esküvők és egyéb katasztrófák

Tegye fel a kezét, aki nem találkozott még a partnerre sóvárgó esküvőszervező kizárólag amerikai B filmekben előforduló figurájával.

VISSZHANG: FILM
Valaki a túloldalon


Ha egy házban szellem, ártás vagy valamilyen gonosz lény tűnik fel, esetleg rejtélyes körülmények között hullani kezdenek az emberek, mindig akad egy kedves, vidám család, amelyik épp beköltözik az elátkozott helyre – filmek és mémek sora bizonyítja ezt.

INTERAKTÍV


TÉVÉSMACI
Menyétkarnevál

Amikor Sztupa és Troché bámulták a muflonokat, különös dologra lettek figyelmesek.

Egy hét kultúra 2021/29.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/29.


Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/29.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

VOLT EGYSZER EGY BUDAPEST SZÁLLÓ
A szép kísértet


A főváros leglátványosabb szállodáját, a – Körszállóként emlegetett – Hotel Budapestet ifjúsági és munkásszállóvá alakítják át. A döntés hátterében az idegenforgalom összeomlása áll, ami elfogadható magyarázat. De a hanyatláshoz az is kellett, hogy a különleges épületet az elmúlt 20–30 évben meg se próbálják a 21. századi követelményekhez igazítani.

SPORT

KEZDŐDIK AZ OLIMPIA
Játékok a buborékban

A hivatalos megnyitóval július 23-án kezdődik a világ legnagyobb sportrendezvénye. Elmaradása derékba törné az olimpiai mozgalmat és dollármilliárdos károkat okozna, a megtartása újabb lendületet adhat a delta variánsnak, és nem csak Japánban. Védelmet nyújthat-e ez ellen a buborék?

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Egy időzített bomba”
Harangi Szabolcs vulkanológus

A Kárpát-medencei vulkanizmus múltjának és jelenének kutatása nagy jelentőségű felfedezésekhez vezetett. Egyebek mellett ezekről és az esetleges jövőbeni kataklizmák előre jelezhetőségéről kérdeztük a terület jeles szakértőjét.

GASZTRO


KERTÉSZ LESEK
Levante

„Annyi mint Kelet.” Az 1914-es Révai Lexikon indítja így levantei szócikkét, gyorsan hozzátéve, hogy „tágabb értelemben mindama tartományok, melyek a Földközi-tengertől az Eufrátes és Nílus folyókig, Olaszországtól keletre esnek.

CHILI&VANÍLIA
A szpanakopita találkozása a vargabélessel

Spenótos-kecskesajtos, sós „vargabéles”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.