2021. július 18., vasárnap

HOVÁ TŰNT KALIFORNIÁBÓL 182 083 KALIFORNIAI?

QUBIT
Szerző: ALG0RITMUS FER1
2021.07.18.



A legnagyobb cégek és a legtehetősebb magánemberek, köztük az Oracle, a HP Enterprise, Elon Musk és Joe Rogan egymás után költöznek el az álmok államából. Exodus vagy nem exodus? És vajon mi vesz rá valakit arra, hogy otthagyja a földi paradicsomot?


Kalifornia a világ legélhetőbb helye, maga a földi paradicsom. Príma az időjárás, egész évben hét ágra süt a nap, alig esik az eső, ott a végtelen óceán, ott vannak az égig érő hegyek, a fenséges mamutfenyőerdők, a lenyűgöző sivatagok, a világhírű nemzeti parkok, a világ legjobb golfpályái, leggiccsesebb kastélyai és egyik leglátványosabb útja, az 1-es, a Pacific Coast Highway. Ha az ember ébredés után végképp nem tudja eldönteni, hogy aznap a Csendes-óceánhoz induljon szörfözni vagy a Sierra Nevadába síelni, reggeltől estig könnyedén abszolválhatja a California Double néven ismert mutatványt. Ha tanulna, ott vannak a világ legjobb egyetemei a Stanfordtól a Caltechen át a Berkeley-ig; ha dolgozna, a legjobban fizető cégek közül válogathat az Apple-től a Facebookon át Google-ig; ha megéhezik, a világ szinte összes népének összes ételét kirendelheti magának, és első osztályú helyi borokat ihat rájuk.

Milyen kár, hogy Kalifornia a világ legélhetetlenebb helye, maga a földi pokol. Az államon észak-déli irányban áthúzódó Szent András-törésvonal miatt folyamatosan a földrengés fenyegetettségében él: kisebb földrengés hárompercenként előfordul, de minden szakértő megegyezik abban, hogy csak idő kérdése, mikor következik be a Big One, a következő olyan erős földmozgás, mint amilyen 1906-ban szinte egész San Franciscót elpusztította. A klímaváltozással, a globális felmelegedéssel párhuzamosan rendszeressé váltak az erdő- és bozóttüzek, amelyek az utóbbi időkben még a nagyvárosokat is fojtogató füstbe borítják. Aszály követ aszályt, olyannyira, hogy a sok aszály lassan egyetlen megaaszállyá olvad össze a hőségben; sorban száradnak ki a folyók, a természetes tavak és a víztározók, és ha a Sierra Nevadában, ahonnan az állam vízkészletének jelentős része származik, nem esik elég hó, mint ahogy idén sem esett, olyan fenyegetővé válik a vízhiány, hogy szükségállapotot kell elrendelni, mint ahogy most, július első hetében kellett...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.