2021. július 20., kedd

ISMÉT LEPONTOZTÁK BRÜSSZELBEN A MAGYAR JOGÁLLAMISÁGOT

MAGYAR HANG
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2021.07.20.


A tavalyi évhez hasonlóan az idei jogállamisági jelentésben is a legtöbb kritikával illetett országként említi az Európai Bizottság Magyarországot. De felsorolnak néhány pozitívumot is.


Az uniós testület hivatalba lépésekor vállalta, hogy minden tagállamra vonatkozóan részletes éves jelentést készít arról, hogy a jogállamiság terén milyen eredményeket értek és hol vannak a hiányosságok. A jelentést több hónapos előkészítő munkát követően teszik közzé.

Az Európai Bizottság minden tagállamban széles körű konzultációt folytat nem csak a kormányzati, közéleti szereplőkkel, hanem a civil szervezetek, egyesületek, jogvédő szolgáltatok munkatársaival is. Magyarország kezdettől fogva ellenezte, hogy ilyen jelentések készüljenek, mert a kormány álláspontja szerint semmi szükség rá. Erről beszélt Varga Judit igazságügyi miniszter is hétfőn Brüsszelben, amikor azt mondta, hogy a Bizottságnak nincs is felhatalmazása ilyen anyag készítésére és ez csak azokat a prekoncepciókat szolgálja, amelyek mentén le akarják járatni Magyarországot...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.