2021. július 23., péntek

TÖRÖK CSELLEL ÜTI HELYRE A SINOPHARM-FIASKÓT A KORMÁNY

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2021.07.23.


Ahhoz képest, hogy kicsit több mint egy hét múlva elvileg közel 700 ezren is megrohamozhatják a háziorvosokat és az oltópontokat harmadik oltásért, egyelőre nem ismert minden konkrétum a lehetőséggel kapcsolatban. Igaz, a kormányzat gyorsan elengedte a miniszterként az egészségügyet is irányító Kásler Miklós által bedobott elképzelést, miszerint szigorúan meghatározták volna, hogy melyik vakcinára melyiket kell ráoltani, ha ezt kéri valaki.

Ehelyett az orvosok dönthetik el, hogy melyik oltóanyagot ajánlják fel, a Nemzeti Népegészségügyi Központ csak egy ajánlást készített ezzel kapcsolatban (ezt egyelőre nem hozták nyilvánosságra). Annyi a hivatalos és a szakmai megszólalásokból is leszűrhető, hogy a legtöbben a különböző típusú (mRNS – Pfizer, Moderna; vektor – Astrazeneca, Szputnyik, Janssen; elölt vírust tartalmazó – Sinopharm) vakcinák keverése mellett vannak. De sokan azt is hozzáteszik, hogy az mRNS-alapú oltásoknál nincs érv az ellen sem, hogy a harmadik oltás is ugyanolyan típusú legyen, mint az első kettő.

Az időintervallumhoz is megengedően áll a kormányzat. Egyrészt a Kásler által először bedobott hat helyett négy hónapot határozott meg a második és a harmadik (aki egydózisú Janssent kapott, annál az első és a második) oltás követési idejeként, másrészt ez is csak olyan ajánlás, amelytől az orvos eltérhet. Nem csoda, hogy erről sokaknak az jutott eszébe, hogy a kormány ezzel akarja kihúzni a Sinopharmmal kapcsolatos probléma méregfogát.

A kínai oltóanyag hatásosságával kapcsolatos számháborúba most részletesen nem mennénk bele, mindenesetre az még a kormány által a saját mondanivalója alátámasztására használt vizsgálat adatsorából is kiderült, hogy a Sinopharmmal beoltottak (főleg idősek) között vannak a legnagyobb számban olyanok, akiknél a második oltás után több hónappal sem alakult ki immunitás. Mivel a negyedik járványhullám hazai kialakulása csak idő kérdése, ezért számukra ez életveszélyes helyzet, akárcsak a kormány számára politikai szempontból – elég lenne egy-két Sinopharmmal oltott, védettség nélküli ember jól dokumentált halála, hogy összedőljön a kínai oltásokra épített sikerkommunikáció...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.