2021. augusztus 30., hétfő

A NÉPDALÉNEKES HALÁLA

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.08.30.


Afganisztán nem nyugszik, mert nem is nyughat, viharos időket él át, és nem valószínű, hogy ezek rövid időn belül véget érnek. Mai híreink a tegnapi három fő helyszínen játszódnak vagy velük lesznek kapcsolatosak: úgy látszik, a repülőtéren, Kabul városában és a Pandzsir-völgyben adják elő a mostani afgán tragédiát. Mert másnak nem nevezhető.

A legismertebb, Afganisztánnal kapcsolatos hír a repülőtér elleni tegnapi merénylet elhárításának ügye, csak az is kissé eltorzulva jutott el a nagyközönséghez. Az Egyesült Államokkal jelenlegi vezetésével szimpatizáló hírforrások ugyanis megemlítik a kabuli repülőtér elleni rakétatámadást is – ismeretlenek, akiket később Zabihullah Mudzsahid szóvivő egyértelműen az ISIS-K tagjainak nevezett, bár nincsenek meg, öt rakétát lőttek a légikikötőre, melyeket a védelmi rendszer a maga módján elhárított – ellenben a későbbi, amerikai csapást, ami egy öngyilkos merénylőkkel és robbanóanyaggal megrakott autót pusztított el, minden hírforrás megemlíti, ugyanis ebben életét vesztette egy vagy több gyermek és más civilek is.

Itt nagyon komoly erkölcsi kérdések merülnek fel, főleg, ha ismerjük a részleteket, ugyanis a támadók módszere a hírek szerint az lett volna, hogy megrakják az autót robbanóanyaggal, feltöltik a saját mellényeiket is, a sofőr szétszórja őket a repülőtér környékén, aztán az adott időpontban az öngyilkos merénylők is, a náluk jóval veszélyesebb autó is egyszerre támadtak volna. Tulajdonképpen a múlt csütörtöki, körülbelül kétszáz halálos áldozattal és rengeteg sebesülttel járó merényletet akarták megismételni, csak – nagyobb méretekben, több helyszínen és hatékonyabban. Ezt meg kellett akadályozni, mert magán a reptéren ugyan már inkább csak katonák vannak (és talán ezer civil), de körülötte még mindig tömegek táboroznak, várják a csodát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.