2021. augusztus 2., hétfő

AZ ISZLÁM KÖZTÁRSASÁG, AHOL ÁLLAMILAG TÁMOGATJÁK A NEMVÁLTÓ MŰTÉTEKET

AZONNALI.HU
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2021.08.01.


Egy 1984-es találkozó és Khomeini ajatollah egy fatvája óta Iránban megtűrt dolog transznak lenni, miközben a homoszexualitást férfiaknál halállal büntetik. De hogyan jöhet létre mindez? Vallásos diktatúra, nemváltó műtétekkel a Közel-Keleten.


Talán sohasem dühöngtek itthon, Európában és Észak-Amerikában olyan intenzitással a genderháborúk, mint manapság.

A magyar kormány még a népszavazási kérdései közé is betett egy utalást a gyermekkori nemváltó műtétekkel kapcsolatban, ezzel egész szélesre tárta a kaput a nyugati viták előtt az egymásnak feszülő lövészárkokban harcolók számára itthon, így itt is komoly téma lett a nemi identitás új, posztmodern értelmezése, a transzneműség, annak szerepe, korlátai, jellemző, valamint a gyakorlat, hogy a saját nemével nem azonos identitástudatú, azaz gender-diszfóriás embereknek segítségre, és sok esetben műtéti nemváltásra is szükségük lehet a „teljes élet megélése” érdekében. Ezek a témák ugyanis ma már a liberális-baloldali, de növekvő mértékben az újbaloldali öntudat meghatározó részévé váltak.

Míg a polgári-balos nyugati népfrontos gondolkodás egyre érzékenyebb a transzneműség többségi megítélésével szemben kritikus kisebbségi hangok iránt, addig a populista jobboldal teljes gőzzel habosítja a nemiidentitás-koncepciók körül a kulturális félelmet, félti a szólásszabadságot, illetve őrizné a nyelvi újításoktól az eddigi szokásokat is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.