2021. augusztus 27., péntek

EZ A ROBBANTÁS TETTE TELJES VERESÉGGÉ AZ AFGANISZTÁNI HÁBORÚT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.08.27.


Joe Biden korábban azt mondta, az afganisztáni háború célja nem az államépítés volt, hanem a terroristák legyőzése, hogy többé ne támadhassák meg az Egyesült Államokat. Ehhez képest még az utolsó napokban is tucatnyi amerikai katona halt meg egy terrortámadásban, amelyet egy terrorszervezet hajtott végre.

"Így néz ki a vereség. A vereség az, amikor már nem te irányítod az egészet, hanem csak szerencsés vagy, ha el tudsz menekülni az életeddel és a felszerelésed egy részével, és most pontosan ezt csináljuk. Nem mi irányítunk, nincs beleszólásunk a dolgokba. Ez vereség".

– ez volt az elég nyers és lehangoló kritika, amit egy konzervatív brit parlamenti képviselő, a brit alsóház külügyi bizottságának vezetője, Tom Tugendhat mondott arról, ami az elmúlt egy napban Afganisztánban történt. Ez a kritika különösen egy szövetséges politikustól hangzik keményen.

Az afganisztáni helyzet az elmúlt hetekben folyamatosan romlott. Az Egyesült Államok már korábban bejelentette, hogy szeptember elsejével elhagyja Afganisztánt. Amikor a kivonulást bejelentették, abban bíztak, hogy a két évtizeden keresztül folyamatosan támogatott és felépített, többszázezres, alaposan felfegyverzett afgán haderő és az afgán kormány legalább egy ideig fel tudja tartani az irányítást egyre inkább átvevő Talibánt. Kiderült, hogy alaposan elmérték magukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.