2021. augusztus 27., péntek

HA MÁR NYAKUNKON A KLÍMAVÁLSÁG, LEGYÜNK MI AZ EGYÜTTMŰKÖDŐK, NE A POTYÁZÓK!

QUBIT
Szerző: SCHEURING ISTVÁN
2021.08.27.


Fel kell készülnünk arra, hogy merőben új gazdasági szemlélet mentén kell élnünk, életmódunkat pedig gyorsan és radikálisan meg kell változtatnunk. Nincs mese, korlátoznunk kell szén-dioxid-termelő pénzköltésünket. Mindezt tudatosan, állhatatosan, hiszen abba az életmódba, amit eddig folytattunk, már nincs visszatérés.


A legeslegutolsó pillanatban vagyunk, amikor még van lehetőségünk megakadályozni a visszafordíthatatlan klímakatasztrófát, szögezi le a Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (IPCC) augusztus elején megjelent, hatodik értékelője.

Nem alaptalan riogatásról van szó: a jelentés megállapításai több száz klímakutató több évtizedes kutatási eredményeinek gondos elemzésén alapulnak. Tehát maga a helyzet az, ami rettenetesen riasztó. Akkor miért nem akadályozzuk meg a fenyegető katasztrófát? Talán nem tudjuk, hogy mi okozza a klímaváltozást, és mit kellene tenni ellene? Vagy valami miatt nem tudjuk rászánni magunkat a cselekvésre? Bár az első kérdésre elég nagy biztonsággal tudunk helyes válaszokat adni, a hatékony cselekvésnek több, egymástól független akadálya is van. Az akadályokat is ismerjük, ám azok leküzdése sajnos úgy tűnik, nem egyszerű feladat. De mik ezek az akadályozó tényezők, és hogyan küzdhetjük le őket?
Biztató tények

Mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy a Föld klímájának hihetetlenül gyors változását az emberi tevékenység, nevezetesen az ipar és a mezőgazdaság hatására a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok (elsősorban a szén-dioxid és a metán) okozzák. A több évtizedes kutatómunka eredményeként arra is viszonylag megbízható becsléseink vannak, hogy milyen változásokkal kell szembenézzünk, ha továbbra is így nő a Föld átlaghőmérséklete. A legfontosabb, bizakodásra okot adó tény, hogy létezik technológiai megoldás a problémára: a fosszilis energiahordozók nagyon gyors kivezetésére és ezzel egyidőben a megújuló energiaforrásokra való áttérésre van szükség. Emellett fontos lenne a táplálkozási szokások hasonlóan gyors és jelentős megváltoztatása, a hús, főleg a vörös húsok és tejtermékek helyett a növényi táplálékok fogyasztása. Valószínűleg szükséges lesz intenzív erdőtelepítésre és általában egy jelentős életmód-változtatásra is. És mindezt, ha nem is minden országban egyenlő mértékben, de az egész bolygónkon rövid időn belül meg kellene valósítani.

Ez hatalmas feladat, egyes részei nagyon sok pénzbe és lemondásba kerülnek, de ha nem vállaljuk ezt a befektetést, akkor a klímaváltozás negatív hatásai sokkal, de sokkal nagyobbak lesznek. Ha nem is holnap vagy jövőre, de 15-20 év múlva biztosan.

Akkor miért nem cselekszünk? Ennek több, egymástól független oka is van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.