2021. augusztus 7., szombat

LEJTŐN A ROMÁK FELZÁRKÓZTATÁSA

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2021.08.07.


Sztojka Attila kinevezésével már kormánybiztosa is van a roma kapcsolatoknak. Megoszlanak a vélemények arról, hogy a cigányság helyzetében milyen változás várható ettől.
..

...Sztojka Attila előzőleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának főosztályvezetőjeként dolgozott. A Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóságot a – a kormány felhatalmazásával – a Belügyminisztérium 2019. augusztus elsejével hozta létre. 

A félreértések elkerülése végett a főigazgatóság a Facebook-oldalán jelezte: Sztojka Attila marad főigazgató, kormánybiztosi feladatait e tisztsége mellett fogja – juttatás nélkül – ellátni. Kormánybiztosi kinevezésének célja, hogy eddigi munkáját nagyobb hatáskörrel végezhesse. Továbbra is fő feladatának tekinti, hogy „munkahelyek teremtésével és az ehhez vezető képzések, programok megvalósításával esélyt adjon, kiutat mutasson a hátrányos helyzetű és roma emberek számára”. 

Szerettük volna Sztojka Attilát is megszólaltatni. Munkatársa elmondása szerint az újonnan kinevezett kormánybiztos a napokban nagyon elfoglalt, ígérte azonban, hogy jövő héten lapunk rendelkezésére áll. Szintén jövő héten lesz elérhető a hivatalos életrajza is. 

„Az a gond, hogy nincs megfelelő szakmaiság a programok mögött, és nincsenek megfelelően előkészítve ezek. Ebben hibás a magyar politikai élet is, de a magyar roma közéleti szereplők is” – Sztojka Attila ezt még 2009-ben, a „három esztergomi diplomás roma értelmiségi” egyikeként nyilatkozta a 24.hu-nak. Az interjú végén közölt névjegy szerint szociálpedagógusi végzettségét a Vitéz János Római Katolikus Főiskolán szerezte, a szociálpolitikusit a Pécsi Tudományegyetemen. Ezeken kívül foglalkoztatási menedzseri és UEFA Basic rendszerű labdarúgó edzői képesítést, valamint cigánynyelv-vizsgáztatói végzettséget is szerzett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.