2021. augusztus 27., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS 
Szerző: Magyar Narancs
2021.08.25.


A SZERK.


A SZERK.
A guruló oximoron

Mi a bánatos istennyila volt ez? – kérdezte magától mindahány műélvező, aki végignézte a múlt hétvégén rendezett nemzeti mega­vurstli nyitórendezvényét, az augusztus 20-án délelőtt az Andrássy úton előadott vonuló utcaszínházat és élőképsorozatot.

A SZERK.
A sírásó szava

Hoffmann Rózsa eltűnése a közéletből nem volt sem botrányos, sem dicsőséges. Már a 2014-es választások előtt közölte, hogy nem kívánja megtartani a pozícióját, de azt nyilván nem tudjuk meg soha, hogy magától döntött-e így. Annyi biztos, hogy emblematikus figurájává vált a magyar köznevelés „NER-esítésének”, mint a progresszív hazai oktatás első sírásója.

A SZERK.
A kudarc fokozatai

A demokrácia exportja kudarcot vallott – halljuk jobbról meg balról is, s az afganisztáni kivonulás képeit szemlélve bizonyára jóleső dolog lehet „antikolonialista” balos vagy kultúrrelativista jobbos alapról a nagyhatalmi hübriszt, no meg az (amerikai) imperialisták kapzsi képmutatását, hipokrita gőgjét emlegetni, melyek, lám, szégyenletes kudarchoz vezettek.

PUBLICISZTIKA

TECZÁR SZILÁRD
Kocsmapolitika
Van-e közünk Orbán Gáspár magánéletéhez?

Komoly vihart kavart a magyar nyilvánosságban, hogy Márki-Zay Péter az elmúlt hetekben többször is arra utalt, szerinte Orbán Gáspár, a miniszterelnök fia meleg lehet.

TÁLAS PÉTER
Gazdátlan csomag
Kinek a gondja lesz a hátrahagyott Afganisztán?

Bár az amerikaiak által életben tartott afganisztáni kormányzat gyors összeomlása alaposan meghökkentette a nemzetközi közösséget, stratégiai szempontból egyértelműen megerősítette Joe Biden amerikai elnök döntésének helyességét a már két évtizede húzódó és régóta megnyerhetetlen afganisztáni háború lezárásának szükségességéről.

BELPOL


„Ez az ország nem marad így”
Tarr Béla workshopja a Freeszfe hallgatóinak

Augusztus elején indult Tarr Béla workshopja a Free­szfe húsz hallgatójával. A tervek szerint szeptember végén húsz filmet mutatnak be.

ÚJRAÉPÍTIK MÁSHOL – A FREESZFE EGYESÜLET ELSŐ FÉL ÉVE
Kezükben a sorsuk

Újabb 41 diák hagyta ott a kormányzat által szétvert SZFE-t, hogy tanulmányait az egyetemüket végsőkig védelmező egyetemfoglalókból és sztrájkoló tanárokból megalakult egyesületnél folytassa. A diplomamentési program rövid távon sikeresnek bizonyult, a konstrukció jövője azonban bizonytalan.

INTERJÚ
„Sok beteg jön, és rossz állapotban vannak”
Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke és Lovas András intenzív terápiás orvos

Mennyire van megrogyva az egészségügyi ellátórendszer a járvány harmadik hulláma után, és mire számíthatunk a negyedik hullámban? Humánerőforrás-hiányról, várólistákról és a hálapénz kivezetéséről beszélgettünk Álmos Péterrel és Lovas Andrással.

AZ ÁLLAMTITKÁR ÉS VADÁSZATI KORMÁNYBIZTOS 
SZEGHALMI VADÁSZATA
Zoltán bakot lő

Jogi lépésekkel fenyegette meg lapunkat levelében Kovács Zoltán államtitkár, a Vadászati Világkiállítás kormánybiztosa, a Nimród vadászújság főszerkesztője, amikor egy szeghalmi vadászatáról érdeklődtünk. A kérdéseinket válasz nélkül hagyta.

HOGYAN FIZETI RÁ A GATYÁJÁT EGY KISVÁROS 
MAGÁNEMBEREK SPORTOLÁSÁRA?
Hol Fót, hol nem Fót

850 millió forintjukba kerül a fótiaknak a városban épülő sportcsarnok – 600 millióval többe, mint amennyi a kezdeti tervekben szerepelt. Az újpesti kosárlabdaklub hathatós nyomulása kellett a több mint egymilliárdos projekt megvalósításához.

ZENE

INTERJÚ
„Ezt sehol máshol nem hívják demokráciának”
Brano Jakubović és Vedran Mujagić – Dubioza kolektiv

„Nem kell agyhalottá válnod, ha bulizol” – állítja a Dubioza kolektiv, akik táncos reggae-, dub- és punkslágereket írnak balkáni oligarchákról, a menekültválságról vagy épp a torrentezés szépségeiről, legutóbbi lemezüket pedig az álhírek kifigurázásának szentelték. A bosnyák zenekar két alapítójával, Brano Jakubović billentyűs-DJ-vel és Vedran Mujagić basszusgitárossal a Budapest Parkban adott koncertjük előtt beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Hallottunk harangozni

Klasszikus zenei programajánló 2021/34. hétre

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Fogd meg jól!
Lassú élet. Radikális hétköznapok

A napokban járta be a sajtót a hír, hogy az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legújabb elemzése szerint még súlyosabbnak tűnik a klímakatasztrófa, amely felé robogunk, ezért még sürgetőbb lenne, hogy össztársadalmilag tegyünk valamit a bolygónkért, és persze ezzel szoros összefüggésben magunkért is. Ennek fényében még aktuálisabbá és életközelibbé válik e kiállítás, amelynek szélesebb horizontjában ez a kérdés is helyet kap.

SZÍNHÁZ
Majd megemésztjük
Halas Dóra–Nagy Fruzsina–Soharóza: Dalok a kamrából

Kifutókoncert, catwalk koncert, látvány, fashion-, illetve koncertszínház: csak pár elnevezés azok közül, amikbe megpróbálták már beszorítani a Halas–Nagy alkotópáros különleges, a kórus-színház és az extrém divatbemutató ötvözéséből kiinduló előadásait. Az első két, egész estés darabjuk, a Tabu Kollekció (2016) és az Ügy (2018) után most is kísérleteztek, ezúttal a gasztronómiát híva be a játékba.

RÁDIÓ
Hungarikum-e az ember?
Maratoni migrációs sorozat a Kossuthon

Ha, ne adj’ isten, valakit a cím vagy az alcím felcsigázna, és rögtön tekerne is a Kossuthra, ne tegye. A sorozat ugyanis épp most ért véget. Kétszáz részesre tervezték, január 22-én, a Magyar Kultúra Napján indult, és az év 221. reggelén, augusztus 9-én a félhetes hírek után el is hangzott a befejező rész.

TÉVÉSOROZAT
Állatok
The North Water

Ember embernek farkasa, a világ pokol, amelyben az emberek elkínzott lelkek és egymás kínzói is egyben – a pokol a másik ember, tehetnénk még hozzá.

FILM
Mi fáj?
Lisa Joy: Új múlt

A múlt kísérteni tudja az embert – halljuk Hugh Jackman kellemesen fájdalmas hangján, és már érezzük is a szavak mögött bujkáló gyötrelmet.

TÉVÉSOROZAT
A bosszú szomja
The Beast Must Die

A költőknek is élni kell valamiből, a krimi pedig jól fizet. Cecil Day-Lewis angol-ír költő keresetkiegészítésként Nicholas Blake álnéven írta bűnügyi regényeit egy bizonyos Nigel Strangeways nevű detektívről – ennek egyik darabját láthatjuk most viszont sorozatként.

KÖNYV

JÁTSZÓTÉR – INTERJÚ
„Mert szaladt a festék”
Molnár Jacqueline grafikus, illusztrátor

Harminc éve él kétlaki életet Barcelona és Budapest között. Mesekönyveket illusztrál, érzékenyítő workshopokat tart. Minderről, illetve az inspirációiról és a rajzolás gyógyító erejéről beszélgettünk vele.

JÁTSZÓTÉR – KÖNYV
Segítő társak

Kiss Judit Ágnes: A csodabogár; Ivona Březinová: Add a mancsod!

Az iskolakezdés a legtöbb esetben nemcsak móka és kacagás: az új helyzet, az új közösség, pláne akkor, ha valaki nem átlagos, sok szorongást okozhat.

JÁTSZÓTÉR – VISSZHANG: KÖNYV
Ana María Matute: Mezítlábország

A legkisebb lány éle­te jómódú nagycsaládban is lehet nyomorúságosan magányos, főleg, ha az édesanyja fiút várt, és emiatt a Neheztelés nevű féreg fészkelte be magát a szívébe.

JÁTSZÓTÉR – VISSZHANG: KÖNYV
Molnár Jacqueline: Bújócska

Az album meséjében a gyerekek fel szeretnék vidítani a vírushelyzetben egyre szomorúbbá váló szülőket.

JÁTSZÓTÉR – VISSZHANG: KÖNYV
Romhányi József: Nagy szamárfül

Állati jók az állatversek, Romhányitól ennyi tellett, hogy ez sok-e avagy kevés, hívjon gyorsan felkent ítészt.

JÁTSZÓTÉR – VISSZHANG: KÖNYV
Miklya Luzsányi Mónika: Rozmaring és Tarack

A Horka család nem nevezhető hétköznapinak.

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Ivan & The Parazol: Budai Pop

A 11 éve alakult zenekarnak eddig csak néhány magyar nyelvű dala volt, de a Ha megnyitod a szíved és a Jól áll nekem az élet komoly népszerűséget ért el, ami borítékolta, hogy előbb-utóbb jobban el fognak mozdulni ebbe az irányba.

VISSZHANG: FILM
Free Guy

Egy Guy nevű srác minden áldott nap ugyanabban az időpontban kel, ugyanazt a reggeli, semmitmondó rutint pörgeti, munkába menet pedig ugyanazokkal az emberekkel találkozik, és ugyanazt a kávét rendeli a jól ismert baristájától.

VISSZHANG: KÉPREGÉNY
Bryan Caplan–Zach Weinersmith: Szabad a pálya

Az újabb menekültválság küszöbén talán nem árt logikusan, rendszerezetten áttekinteni, milyen érvek szólnak a bevándorlás, a menekültek beengedése mellett.

VISSZHANG: KÖNYV
Szarka Károly: Az én hibám

Vannak távok, amelyeket egyszerűen be kell járni. Mint a Budapest–Balaton és a Moszkva–Petuski. Ébren, álomban vagy egy könyvben, az már szinte mindegy is.

VISSZHANG: FILM
Így vagy tökéletes

A valóságtól kábé másfél utcányira laknak a rom-kom hősök, azok a lányok és fiúk, akik Ernst Lubitsch óta addig-addig utálják egymást, míg végül heves ölelésben forrnak egybe, beteljesítve a boldog véget.

VISSZHANG: LEMEZ
Brad Mehldau – Orpheus Chamber Orchestra
Variations on a Melancholy Theme

Napjaink egyik vezető jazz-zongoristája azt álmodta, hogy Brahms egy reggel erősen bluesos hangulatra ébred. Ezt a jelenetet zenésítette meg.

VISSZHANG: KÖNYV
Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája

Amikor a szélfiúk elérik a tízéves kort, munkába állnak: kapnak egy saját körhintát, és azzal utaznak.

VISSZHANG: FILM
Amíg tart a nyár

Meghalós film – egyenesen a Nagy Műfajkalauz, avagy Hogyan készítsünk zsánerfilmet című könyv tárgymutatója alapján.

SORKÖZ

POETA.DOC
A négydimenziós karfiol

Tolnai Ottó: SCANDAL

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Nézni, tapasztalni”
Feledi János táncos, koreográfus

Tízéves a Feledi Project társulata.

INTERAKTÍV

TÉVÉSMACI
Kutyafuttában

Amikor Sztupa és Troché megidézték El Feroz szellemét, megbolydult a falu népe.

Egy hét kultúra 2021/34.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/34.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/34.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

MENNYIRE VAGYUNK FELKÉSZÜLVE A HAZAI ERDŐTÜZEKRE?
Viszi a parazsat

Kilencezer futballpályányi terület pusztult el idén augusztusig Magyarországon szabadtéri tüzekben. Szerencse, hogy a hazai erdők kevésbé gyúlékonyak, mint a szibériaiak, dél-európaiak vagy az észak-amerikaiak. Csak a legszárazabb vidékeken telepített fenyveseinkben ketyeg a bomba.

TRANZIT

AUTÓIPARI VÁLSÁG A COVID-KORSZAKBAN
Baj van a palacsintán

A koronavírus okozta csiphiány következtében szinte teljesen kész autók sorakoznak a gyárak udvarán. De nem csak az autógyártók, más iparágak is bajba kerültek.

LÉLEK

KARDOS ANDRÁS
„Pipecland, a mi országunk…”

Jelen sorok írója 1962 és 1968 között hét alkalommal vett részt Bánkon, Leveleki Eszter „gyereknyaraltatásán”.

JÁTSZÓTÉR – MIÉRT JÁR SZORONGÁSSAL AZ ISKOLAKEZDÉS?
„Megtanulod a rendet!”

Az óvodát épp elhagyó gyerekek többsége szeptember közeledtével alig várja az iskolakezdést, míg másoknál ezt az időszakot egyre növekvő szorongás kíséri. Nemcsak a gyerek, a szülő is szorong. Mindezt sokszor maga az oktatási rendszer okozza.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
A fügefalevél-fejezet

Fügelevél panna cotta mézes sült fügével

ÉTEL, HORDÓ
Grumpy

A bulinegyed felfutása idején gyakran hallottuk, hogy milyen jó lenne, ha a Belső-Erzsébetvárosban nemcsak kocsmák sorakoznának egymás mellett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.