2021. augusztus 6., péntek

NYÁLADZÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.06.


Határozat született arról, hogy tegnaptól minden kormányzati középületen jól látható és méltó helyen ki kell függeszteni a Nemzeti hitvallást, mert örülnünk kell az Alaptörvény tíz éves születésnapjának. Innentől fogva ez már kabaré, és tessenek is akként értelmezni, igaz a groteszk hangján, ami stíl attól nyeri az erejét, hogy az ember nem tudja, sírjon vagy röhögjön tőle. Egyként fojtogatja és birizgálja a torkát mindkét inger, esetünkben pedig ezek küzdelmétől elhányja magát. Nem tudható ugyanis, mitől kellene boldognak lennünk az Alaptörvény korosodásától, ami szöveg nem konszenzuson, nem közös értékek alapján született, ilyképp nem egyéb, mint a fideszmaffia működési elveinek gyűjteménye, mint azt sorsának alakulása mutatja is.

Ezen belül a Nemzeti hitvallás nem tudható micsoda is. Ima, himnusz, vagy mi a műfaja az irodalomtörténetben, de leginkább megborult agyú, fejlődésben megrekedt kamaszok ábrándozásának tűnik. Érett férfiak ilyet maximum a romantika korában vetettek papírra, aztán, amikor elmúltak a borok gőzei, ők is elszégyellték magukat. Ilyen skrupulusok azonban szövegünk szerzőjét nem gyötörték, ült a vonaton a laptopja előtt, és odaszart valamit. Az Alaptörvény önmagában hordozza születésének jegyeit és körülményeit, a Nemzeti hitvallás viszont hatványozottan, a szerző tán épp havas hegycsúcsok között robogott, viszont a Montblanc csúcsán a jégtől nem Gina éteri alakja jelent meg előtte, hanem bőrtangás szőrös seggek képe.

Amikor Szájer József, a költő, művünk alkotója lecsúszott az ereszen, akkor nem csak önmagát húzta le a klozeton, hanem az Alaptörvény műmájer pátoszát is. Nem csak a világraszóló menekülés, hanem az abban megbúvó ordas hazugság is manifesztálódott akkor. Ha egy politikai közösség ad magára valamit, igyekszik elfelejteni, hogy létezése, tettei egyáltalán nincsenek összhangban azzal, amit amúgy az általa uralt társadalomtól elvár, a panelproliknál, mint amilyen én is vagyok, ezt úgy mondják, hogy vizet prédikál és bort iszik. Ebből fakadóan tudjuk, hogy hiába rakatja ki azt a pátoszos izét a falakra, attól még bűnbanda marad, amit pedig előad, az valami ótvaros színjáték, aminek tényleg a csúcsa a Nemzeti hitvallás kifüggesztésének elrendelése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.