2021. augusztus 6., péntek

RESTAURÁCIÓ HELYETT VALÓDI MEGÚJULÁST A CIVIL SZFÉRÁBAN!

MÉRCE
Szerző: RÁCZ BÉLA
2021.08.06.


A napokban látott napvilágot a Civilizáció Koalíció által elkészített A Civil minimum 2022 programja. A dokumentum – bár számos fontos iránymutatást tartalmaz – alapjaiban nem illeszkedik a XXI. század elvárásaihoz. Nem előre tekint, hanem a visszaállítás szándéka vezérli – mintha nem telt volna el a világban is több mint egy évtized a civilek hazai talajvesztése óta. Ennél szerintem többre lenne szüksége Magyarországnak.

Sajnos ma ott tartunk, hogy elhisszük, a civil társadalom politikai szerepvállalásának ideje lejárt, ez a pártok dolga. Ennek elfogadásával sikerült visszaszorítani saját mozgásterünket, és lemondtunk a társadalmi kreativitásból és a cselekvőképességből származó lehetőségeinkről is.

Messziről nézve a civil szféra az (ál)demokrácia kelléke lett, mivel mellékszereplőként ugyan jelen vagyunk, de aktivitásunkat és kezdeményező képességünket elveszítettük. Pedig a valóságban a civil társadalomban nagyon is ott van a potenciál arra, hogy önreflexióval és megfelelő dinamikákkal magát a demokráciát is képes legyen megújítani, újragondolni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.