2021. augusztus 7., szombat

VAN 42 MILLIÁRD FILMSTÚDIÓRA, NINCS 40 MILLIÁRD A VELENCEI-TÓRA, L. SIMON A NEMZETI MÚZEUM ÉLÉN

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
HETI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2021.08.06.


Portfolio.hu: 40 milliárdból lehetne megmenteni a Velencei-tavat, de a kormány szerint nincs rá pénz


Sokan bíztak a nyár eleje óta abban, hogy rövid időn belül sikerülhet megoldani a Velencei-tó vízpótlását, azonban Tessely Zoltán kormánybiztos lehűtötte a reményeket. A politikus szerint nagyon nagy szükség lenne a vízre, azonban a pótlással kapcsolatos tervet jelenleg nem tudja támogatni a kormány. “A szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani” – emelte ki Tessely.

HVG.hu: Közel 42 milliárd forintot ad a kormány a fóti filmstúdió bővítésére

Világszínvonalú filmstúdiók épülnek Fóton, a Nemzeti Filmintézet beruházásaként heteken belül megkezdődnek négy új műterem építési munkálatai. A fóti gyártóbázis kapacitását közel ötszörösére növelő fejlesztés előkészítése másfél éve tart, a finanszírozásáról a hétvégén megjelent kormányhatározatban rendelkeztek. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány a beruházásra közel 42 milliárd forintot szánt.

444.hu: L. Simon László lett a Nemzeti Múzeum főigazgatója


Az egykori kulturális államtitkár a Facebookon jelentette be, hogy Kásler Miklós kinevezte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának. L. Simon László 52 oldalas pályázata szerint a közéletben és az emlékezetpolitikában aktív intézmény vezetőjeként térne vissza a kulturális életbe. Szerinte sokkal jobban be kell szállni a nagy, látványos kiállítások rendezésének versenyébe, és vállalni kell a komoly hazai és nemzetközi vitákat olyan kényes témák, történeti kérdések felmutatásával, amilyenekkel az elmúlt évtizedekben a múzeum vezetése nem mert komolyabban foglalkozni. Ilyen szerinte a Horthy-korszak, a Bethlen-kormány tevékenysége, a kuláküldözés vagy a kommunista rendszer egyházellenessége.

Magyar Hang: Egyházak finanszírozása: tíz év alatt ezermilliárd felett

A Magyar Hang összesítése szerint a kormány az elmúlt tíz évben több mint ezermilliárd forinttal támogatta a magyarországi egyházakat. A lap közérdekű-adatigénylésére adott válaszból kiderült: a kormány 2010 óta összesen 22,76 milliárd forint értékben csaknem 100 külön helyrajzi számon lévő ingatlan tulajdonjogáról mondott le valamelyik egyház javára – teljesen ingyen. Emellett jutott pénz a különböző egyházi programok és beruházások támogatására, de nagyobb kiadást okozott a büdzsének az évi 15-20 milliárd forintos örökjáradék átutalása, a 10 milliárd forint körüli működési finanszírozás, valamint a 3-3,5 milliárd forint körüli hittanoktatás-támogatás is.

Magyar Narancs: Megszüntetik a felsőoktatást a több évszázados keszthelyi Georgikonban

A lap értesülései szerint már csak néhány éve maradt hátra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe (MATE) olvasztott Georgikon Campusnak, amely Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőfokú képzést nyújtó intézménye. Az információt megerősítette a MATE Georgikon Campusának főigazgatója is, aki elmondta, az egyetem hosszabb távon tervezi megszüntetni Keszthelyen az agrárfelsőoktatást, a Georgikonnak szaktanácsadási és kutatási szerepet szánnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.