2021. szeptember 25., szombat

A TUDÓSOKNAK NEHEZÍTÉST, A VONALAS KÖRNYEZETVÉDŐKNEK KÖNNYEBBSÉGET HOZHAT A MERKEL-KORSZAK VÉGE

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.09.24.


Angela Merkel német kancellár, aki kvantumkémiából doktorált még az NDK-ban, rekordnak számító négy ciklusa során kiemelten kezelte a tudományt. Ez alól egyetlen terület jelentett kivételt: a klímavédelem. Vajon milyen irányba téríti el a német és az uniós tudomány- és klímapolitikát a hét végén esedékes szövetségi választások kimenetele, és mi várható a 21. századot eddig meghatározó Merkel-korszak után?


Németországban már középiskolások azok a gyerekek, akik Angela Merkel kan
cellári kinevezése idején születtek. A stabilitás és kompromisszumkészség szobrának tekintett Mutti rekordnak számító, négy cikluson keresztül vezette az országot olyan krízishelyzetekben, mint a menekültválság, a koronavírusjárvány, és tett döntő lépéseket az egyre szorongató klímaválságban.

A szeptember 26-án esedékes szövetségi választások egy olyan korszak végét jelzik, amelyben a kancellári székbe az NDK egyik kémiai laborjából érkező Merkel, aki 1984-ben kvantumkémiából doktorált, a tudományos világ rigorózus, tényeken alapuló mentalitását ültette át a politikai gyakorlatba. És bár a csatározások elsősorban arról szólnak, hogy 16 év után ki vezesse Európa legnagyobb gazdaságát, és tágabb értelemben merre kormányozzák tovább az Európai Unió hajóját, a választásoknak fontos következményei lesznek a tudományos életre és a klímapolitikára is, a német határon innen és túl....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.