2021. szeptember 10., péntek

FRISS MAGYAR NARANCS TARTALOMJEGYZÉK ÉS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.09.08.


A SZERK.


A SZERK.
Az utókornak

Kedden délelőtt az aktuális nemzeti „konzultáció” első részeredményeiből kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka egyetért a hitelmoratórium tervezett meghosszabbításával, és mit ad isten, néhány óra múlva „kiszivárgott” a sajtóhoz, hogy a kabinet döntött a hitelmoratórium meghosszabbításáról.

A SZERK.
Alsóházi ügyek

Kedves Olvasó, mire kézhez veszi e sorokat, már ismét minden a legnagyobb rendben van, újra Európa legjobbjai között a magyar futball, jól megszórtuk a három pékkel és négy péklapáttal felálló andorokat, megtanulta ismét rettegni a világ Puskás Öcsi utódait.

PUBLICISZTIKA

MONOSTORI TIBOR
Placebo Jézus
A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról

Mi a közös az Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztályában, a Rákay Philip-féle készülő, az 1222. évi Aranybulláról szóló filmsorozatban és a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusban (NEK)? Egyrészt az, hogy még távolról sem hozhatók kapcsolatba a társadalmat komolyan foglalkoztató kérdésekkel, kihívásokkal.

EGOTRIP


SAJÓ LÁSZLÓ
Öt és feles
A Trendy, a Proli és a Halas (A Dunánál)

Hétfőn, mikor a hőség rekkenő,
eszembe ötlik egy bökkenő:
hogy kicsoda a micsoda,
s hogy mikor és hova az akkor és oda.

(A. A. Milne: Micimackó.
Karinthy Frigyes fordítása)

VAJDA GERGELY
Zene hetilapra

Idézetpingpong

Zenéről szóló idézeteket olvasgatni könnyed kora őszi szórakozásnak sem utolsó. Néhány óra online keresgélés után úgy pattognak a fejemben a mondatok, mint apró, fehér pingponglabdák.

BELPOL


INTERJÚ
„Nehéz békét ígérni, amikor háborúra készülünk”

Karácsony Gergely az előválasztásról és a NER elleni harcról

Nem ő fogja elereszteni a legnagyobb beszólásokat Orbánnak, de biztos benne, hogy az ő stratégiájával lehet leváltani a NER-t. Az előválasztásra készülő főpolgármestert az atlétikai vb-ről, az elszámoltatásról és Zuglóról is kérdeztük.

KORMÁNYKÖZELI CÉGNEK ÉRTÉKESÍTENÉK AZ ANTENNA HUNGÁRIA TÖBBSÉGI TULAJDONRÉSZÉT
Mindent bele

Az állami megbízásokkal felhizlalt 4iG Nyrt.-hez kerülhet a rendkívül jövedelmező, korábban tízmilliárdokért államosított és megerősített Antenna Hungária többségi részvénycsomagja. A tervezett akvizíció többek szerint nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet magában.

INTERJÚ
„Átláthatatlan a rendszer”
Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapítója

Szükség lenne a nyugdíjrendszer érdemi változtatására, mert jelenlegi formájában belátható időn belül fenntarthatatlan lesz. Hogyan csinálják másutt, és hogyan kellene nálunk? Miért van szükség a három – az állami, a foglalkoztatói és az öngondoskodási – pillérre?

AZ ORSZÁGOS ROMÁN ÖNKORMÁNYZAT BOTRÁNYOS ÜLÉSEI
A ragaszkodás ára

Szabotázs, felháborodás, ajtócsapkodás, fenyegetések, személyeskedő viták, végletes megosztottság, határozatképtelenség, majd zárt ülés, és a hivatalvezető távozása. Így zajlott le a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának augusztus végi két ülése.

KÜLPOL


TÖMEGKEZELÉS A NAGYVILÁGBAN
Erőnek erejével

Az autoriter, diktatórikus kormányok brutálisan bánnak el a saját demonstráló honfitársaikkal – ezt láttuk tavaly Fehéroroszországban. A tüntető tömegek „kezelését” máshol ennél kifinomultabb módszerekkel, eszközökkel végzik a hatóságok.

A helyes jelölt
Olaf Scholz

Májusban még úgy tűnt, a Zöldek komoly vetélytársai lehetnek a kereszténydemokratáknak. Augusztusban azonban a szociáldemokraták kerültek a népszerűségi listák élére, és jelöltjük, Olaf Scholz lépett elő Angela Merkel várható örökösévé.

BORIS JOHNSON HÁTBA TÁMADJA A BREXIT-EGYEZMÉNYT
Kolbász és kerítés

Boris Johnson és tettestársai egy ideje azon ravaszkodnak, hogy kimenekítsék az Egyesült Királyságot a Brexit-megállapodásban vállalt egyik lényegi kötelezettsége alól. Észak-Írországot csempésznék vissza valahogy a nyájba, azt az Észak-Írországot, amelyen az előző körben épp Johnson adott túl. Nem fog messzire jutni, még ha Brüsszelt fel is tudja kicsinyt idegesíteni.

ZENE

INTERJÚ
„Nem iránytű”
Fischer Iván karmester

Szeptember 9-én a Poppea megkoronázásával lép újra a közönség elé a Fischer Iván Operatársulat. Monteverdi utolsó operájáról, amelyet a három budapesti előadást követően Genfben és Vicenzában is előadnak majd, a karmester-rendezőt kérdeztük.

INTERJÚ
„Időtlen hangulat”
Keep Floyding zenekar

Több, mint húsz éve játszanak Pink Floydot, a Müpában A Falat, az aquincumi amfiteátrumban a legendás pompeji koncertet adták elő. Azóta évről évre fellépnek az aquincumi romok között. Goldschmidt Gábor énekes-gitárossal, Tóth András gitárossal és a zenekar vizuáltechnikus-menedzserével, Balázs Lajossal beszélgettünk.

RÉS A PRÉSEN
A nagy bumm
Selmeczi Ágnes, a PostART Kulturális Színtér vezetője

"A PostART-ot egy véletlen indította el"

MI A KOTTA?
Megy vagy marad?

Klasszikus zenei programajánló a 2021/36. hétre

FILM

INTERJÚ
„Senki nem fogja bevallani”
Schwechtje Mihály rendező

Mindennapi helyzet: az autósiskolában kenőpénz az ára a sikeres vizsgának. Csakhogy a tanuló ez esetben egy politikai aktivista. A rendező új színielőadása kapcsán korrupcióról, politikai és társadalmi apátiáról, és a filmezés nehézségeiről beszélgettünk, de szóba került az egykori SZFE és persze a Freeszfe is.

TÉVÉSMACI
Elefántok az ócskapiacon

Amikor Sztupa és Troché elmerültek az éjszakában, nos, nem maguktól tették.

KÖNYV

POETA.DOC
Totó a titkos csillagon

Toldalagi Pál: Nevetsz!

KRITIKA

SZÍNHÁZ
Kiterítenek úgyis
Hajtűkanyar Autósiskola

Schwechtje Mihályt nem most kezdte el érdekelni a korrupció; két legutóbbi színházi rendezésében, a 2019-es Az örökségben, és rá egy évre a Ginában szintén nagy figyelmet fordított a témára.

KÖNYV
A helyén romlik minden
Kukorelly Endre: Istenem, ne romolj

„Kukorelly Endre magyar író, költő. 1951-ben született. Még nem halt meg. De meg fog.”

KIÁLLÍTÁS
A bizonytalanság homálya
Gerhard Richter: Valós látszat

Az idén 89 éves művész munkásságának nagy részét lefedő, monumentális, közel kétszáz műtárgyat felvonultató, reprezentatív tárlat ékesen bizonyítja, hogy miért tartják Richtert a világ egyik legnagyobb kortárs művészének.

FILM
Forgatni jó
Rózsa Gábor: Mentés Másképp

A szereptévesztések filmje ez a krimivígjáték. A főszereplő, Márk könyvelő ugyan, de mivel jó a csajozásban és ott lapul a polcán az Atkinson-féle Pszichológia tankönyv, úgy véli, terapeutaként is megállná a helyét.

TÉVÉSOROZAT
Romdráma
A legyőzött

„Rom, rom, rom” – e három szóval jellemezte Billy Wilder, mi fogadta, amikor visszatért Berlinbe 1948-ban, hogy leforgassa a Külügyi szívügyeket, főszerepben a győztes amerikai katonák erkölcseivel, az azokat vizsgáló tüchtig képviselőnővel és a kétes erkölcsökről kétes erkölcsökkel daloló dizőzzel, akit Marlene Dietrich alakított szívbe és másba markolóan.

TÉVÉSOROZAT
Egy amerikai Nizzában
Örökre eltűnt

Harlan Coben amerikai krimiírót eddig is a tenyerükön hordozták az égiek. Nagyjából 70 millió példányt adtak el könnyen és gyorsan fogyasztható regényeiből, több mint 40 nyelvre lefordítva.

VISSZHANG


VISSZHANG: LEMEZ
Deafheaven: Infinite Granite

Manapság ritkán beszélhetünk műfajteremtő zenekarokról, de a kaliforniai Deafheaven pontosan ilyen.

VISSZHANG: KÖNYV
Marton Péter: Covid-19


Számos aspektusból elemezték már korunk világjárványát; ezt az analízist egy kül- és biztonságpolitikai szakértőnek köszönhetjük.

VISSZHANG: KÖNYV
Cecilie Enger: Lélegezz

Hogyan lehetséges az, hogy ha valaki olvasta A Karamazov testvéreket, mégsem emlékszik rá?

VISSZHANG: KÖNYV
Liz Moore: Hosszú, fényes folyó

Kacey és Mickey nővérek Philadelphia egyik elátkozott szegletében. Egyikük drogfüggő, másikuk rendőr.

VISSZHANG: FILM
Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája

Így, a huszon-X-edik Marvel-mozinál nehéz már újat mondani a világ megmentéséről, a gonoszról meg a nagy erőről, ami természetesen nagy felelősséggel jár.

VISSZHANG: LEMEZ
Amber Smith: Superficial

„Ritka az, hogy egy zenekar a szólógitáros kiválása után gitárszempontból ennyire erős lemezt készít, de az idén 20 éves Amber Smith-nek ez most sikerült, és így a szintik hiánya sem fájó”, írtuk tavaly az együttes Record című lemezéről.

VISSZHANG: FILM
SZUPERNÓVA

Valahol Angliában járunk, egy lakóautóban.

VISSZHANG: FILM
Hasadék

Hazatérős filmben az amcsik erősek. Évente több tucat produkcióban utazik családtagja temetésére egy-egy nagyvárosban elpuhult főhős.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/36.


Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2021/36.

Rövid hírek: aszteroida, tűz, leguán

Szüret 2021/36.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZEX

ÍGY VÁLTOZTATTA MEG A KORONAVÍRUS A SZEXUÁLIS ÉLETÜNKET
Elmaradt a babyboom

A félelem megöli a libidót, a távolságtartás azonban kifejezetten kreatív szexuális helyzeteket szülhet. Számos kutatás bizonyítja, hogy a koronavírus-járvány alaposan átformálta szexuális szokásainkat, de az kérdéses, hogy mennyire lehetnek tartósak ezek a változások.

LOKÁL

ÍGY DOLGOZNAK A MAGYAR TŰZSZERÉSZEK
Akna az ekevason

Júliusban egy féltonnás, második világháborús légibomba miatt kellett kiüríteni több utcát Budapesten, júniusban a Lánc­híd közelében, a Duna medréből emeltek ki egy százkilós bombát, szintén világháborús maradványt. A tűzszerészek esetenként naponta 8–10 bejelentést is kapnak arról, hogy valaki robbanószerkezet-gyanús tárgyra bukkant.

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Nyár végi krémtrió

Tormás makrélapástétom, bódvalenkei cigánytúrókrém, tojásos-lecsós padlizsán – három nyár végi krém, amelyek gyorsan otthonra fognak találni sokak konyhájában.

KERTÉSZ LESEK
Kemencés

Ha feltennénk a kérdést, hogy hol található a képen látható étterem, legfeljebb a helyiektől kapnánk jó választ.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.