2021. szeptember 21., kedd

MINDENT AZ OLTÁSOKRA TETT FEL A KORMÁNY, DE ANGOL ÉS OSZTRÁK PÉLDÁK ALAPJÁN EZ KEVÉS LEHET

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.09.21.


Ijesztő adatokat hoz az ősz, Ausztriában napi kétezer új koronavírusos esetnél tartanak, Angliában 37 ezernél, Németországban nyolcezernél – és ezekben az államokban mind magasabb az átoltottság Magyarországnál. Kell-e félni az oltottaknak a vírustól? Ha oltott vagyok, kidobhatom a maszkot? Nem? Akkor miért oltottam magam? Körülöttünk mindenhol szigorítják az előírásokat, a magyar kormányfő viszont hétfőn azt jelentette be, nem készül ilyenre. Hogyan tud az egyén védekezni, ha a kampány miatt a politikától nem várható népszerűtlen döntés? A múlt héten megint közel 40 százalékkal nőtt az új fertőzöttek és 78 százalékkal a halálesetek száma. A negyedik hullám elején járunk.


A bécsi gyors rövidesen a magyar határhoz ér. Az arcokon szorosan záródó fekete és fehér FFP2-es maszkok, csak ilyet fogadnak el az osztrák fővárosban. Érthető a szigor, a kilencmillió lakosú szomszédos államban átlagosan napi kétezer új esetet regisztrálnak. Igaz, tesznek is a felderítésükért, az új vírusgazdákat napi 400 ezer (!) teszttel kutatják fel.

A helyzet súlyosabb, mint nálunk. Vagy, ki tudja. Mi napi 15 ezer körüli teszttel sokkal kevesebb fertőzöttet mutatunk ki. Viszont itthon hét koronavírusos halt meg naponta az elmúlt hét nap átlagában, Ausztriában nyolc. Nálunk 380 ember van kórházban, a szomszédban közel ötszáz, ezek a számok már nem olyan távoliak egymástól, mint a hazai 400 és a kinti 2000 napi új eset.

Ha nincs is akkora különbség a két ország között, azért egy fertőzöttebb területről tart a vonat hozzánk, nem ártana az óvatosság. Ausztriába be sem léphetsz oltási igazolvány vagy teszt nélkül, Magyarország nem kér ilyet. A szerelvény átér a magyar határon, és mintha varázsütésre mozdulnának a karok, az FFP2-es maszkok lekerülnek az arcokról. Megtehetik, Magyarországon ma lényegében semmilyen járványügyi korlátozás nincs. Oltási igazolás nélkül lehet csaknem mindenhova menni, nem kérnek kétnaponta tesztet az oltatlanoktól, nincs maszkviselési kötelezettség, és az emberek úgy viselkednek, mintha a távolságtartás szabálya sosem létezett volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.