2021. szeptember 16., csütörtök

RADÓ PÉTER: AZ OKTATÁS MORÁLIS ALAPJAIT HELYRE KELL ÁLLÍTANI, EZ SÚLYOS ETIKAI KÉRDÉS

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.09.16.


Radó Péter oktatáskutató szerint abban, hogy sorra nyílnak az alapítványi- és magániskolák egyszerűen kereslet és kínálat találkozik egymással. Vannak emberek, akik jó iskolát szeretnének csinálni, és vannak emberek, akik pedig menekülnének a rossz iskolákból. Ezért ez nem megoldás a közoktatás meglévő problémájára, hanem elmenekülés a probléma elől. Magyarországon egyébként a rendszerváltás óta létezik ez az oktatási forma, és egyre népszerűbb. Még akkor is, ha egyre borsosabb a szülői hozzájárulás, a havi összege 100-120 ezer forint körül mozog. A miértről Radó Pétert kérdeztük.


A társadalom válasza a magyar közoktatás jelenlegi állapotára, hogy a borsos szülői hozzájárulás ellenére, sorra nyílnak az új alapítványi és magániskolák?

– Nincs a társadalomnak válasza erre. Az alapítványi- és magániskolák azért nyílnak sorra, mert az oktatás szereplői közül azok, akik a döbbenetes kötöttség miatt nem tudják kiteljesíteni saját ideáljaikat az állami vagy az egyházi rendszeren belül, érzékelik, hogy van egy jelentős, fizetőképes középosztálybeli szülői igény arra, hogy kimenekítsék a gyerekeiket, és megteremtsék ennek a csatornáit. A kormány ezekhez nem nyúl, nem bántja őket, ennek megvan a tere. Itt egyszerűen kereslet és kínálat találkozik egymással, vannak emberek, akik jó iskolát szeretnének csinálni, és vannak emberek, akik meg menekülnének a rossz iskolákból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.