2021. október 5., kedd

A NEW YORK TIMES LELEPLEZTE, HOGYAN NÉMÍTJA EL ORBÁN AMERIKÁBAN A KRITIKÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.05.


A cikk szerint 2012 óta Orbán 4,5 millió dollárt fizetett Amerikában lobbistáknak. Ez bődületes összeg, 1 milliárd 382 millió forint. Mindezt az adófizetők pénzéből, csak azért, hogy megvásároljanak embereket, lefizessenek befolyásos közéleti szereplőket, becsapjanak kormányzati embereket és a közvéleményt.


A New York Times terjedelmes összeállításban számolt be arról, hogyan próbálja befolyásolni Orbán az amerikai közvéleményt, az amerikai döntéshozókat, és milyen pénzekkel igyekszik hamis képet festeni a rendszeréről az amerikai sajtóban és a politikai életben, hogyan szerez támogatókat a rendszere számára.

Az írás összefoglalja, hogy Orbán dollármilliókat éget el Amerikában a magyar adófizetők pénzéből, de a csaknem tíz éve tartó kampánynak egyre láthatóbb jelei vannak. Ezek közé tartozik az amerikai jobboldal prominenseinek magyarországi megjelenése, köztük Mike Pence, Jeff Sesson és Carlson Tucker útjai.

Amerikában szigorú törvények szabályozzák a politikai lobbitevékenységet, a külföldi államok lobbistái kötelesek bejelentkezni és a szervezeteiket lobbiszervezetként regisztrálni. A New York Times kiderítette, hogy Orbán egyik legjelentősebb lobbiszervezete, a Hungary Foundation ezt nem tette meg.

Az Orbán-rezsim politikai képviseletét ellátó alapítvány azt hazudta, hogy kizárólag kulturális és oktatási tevékenységet fejt ki, de az amerikai lap számos példával bizonyítja, hogy ez nem igaz, az alapítványhoz kapcsolódó személyek egyértelműen politikai lobbisták, akik rejtik a valódi céljaikat.

A cikk szerint több amerikai agytröszt meg is szüntette a kapcsolatát az alapítvánnyal emiatt. Érdekes az, amit a New York Times az amerikai-magyar szervezetek lobbistáiról közöl. A magyarul sem tudó Max Teleki demokrata szavazó, aki megpróbált külpolitikai kérdésekben Biden kampányába bekapcsolódni.

Teleki letagadta, hogy bármi köze lenne Orbánhoz, ami azért nevetséges, mert Amerikában mindenki tudja, hogy az összes többi washingtoni amerikai-magyar vezetővel együtt Orbán elkötelezett lobbistái és szekértolói, még üzleti vállalkozások is kötötték őket a fideszes holdudvarhoz.

Telekit leleplezte a demokrata kampánycsapat, és az Orbán-rezsimhez kötődő kapcsolatai miatt elküldte a Biden-kampányból, az ügyet pedig – külföldi állam befolyásolási kísérlete miatt – átadta az FBI-nak. A cikkből nem derül ki, indult-e nyomozás, az viszont igen, hogy Telekit nem lehet lerázni.

Azóta is betolakodott, s a demokraták oldaláról próbálkozik az Orbán-rendszer érdekeinek képviseletével Washingtonban. Teleki egyértelműen az Orbán-rezsimnek dolgozik. A másik hírhedtebb figura Koszorús Ferenc, annak a Koszorúsnak a fia, akit úgy állították be, mintha a horthysta “csendőrpuccs” leverésével ő mentett volna meg zsidókat, s ez lett volna a szándéka, ami közönséges hazugság.

Az ifjabb Koszorús a legsötétebb amerikai-magyar figurák egyike, aki mindent megtett azért, hogy az amerikai-magyar emigrációban levő magyar szervezeteket elfoglalja a szélsőjobboldal és a fasiszták. Az Amerikai Népszava maga is érintett ebben, mert Koszorús megszállta az Amerikai Népszava alapítójának szervezetét is, és onnan aljas módszerekkel eltávolította a jelenlegi tulajdonost is, mert nem fasiszta.

Koszorús egyszerűen megszállta az Amerikai Magyar Szövetséget és azon keresztül lehetetlenítette el minden amerikai magyar szervezet demokratizálását, a szélsőjobbon kívül bármilyen amerikai-magyar szerveződés létezését és bekapcsolódását az amerikai magyar közéletbe.

A New York Times szerint ez a Koszorús, aki már 2o1o előtt is a magyar szélsőjobb és Orbán lobbistája volt, most azt nyilatkozta, hogy megbeszéléseket kezdeményezett a Biden-adminisztrációval, mert “az embereket érdeklik a demokratákkal és a republikánusokkal való kapcsolatok is”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.