2021. október 22., péntek

BELENDÜLT A BANKI KAMATEMELÉS - TARTÓSAN IS SZIGORODÓ FELTÉTELEKRE LEHET SZÁMÍTANI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.22.


A jegybanki kamatemelési ciklus hatása egyre erőteljesebben látszik a hitelkamatokon is. A bankoknak persze sokszor nem is kell külön lépniük, a kölcsönök ára ugyanis a pénzpiaci feltételekkel együtt emelkedik. A folyamat pedig egyre gyorsul.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a korábbi ütemnél csekélyebb mértékben, de meglehetősen szorgosan emeli az alapkamatot, ami persze – mint az grafikonunkon jól látszik – nem marad hatástalan a magyar pénzpiaci kamatra, a Buborra. Azok a kölcsönök, amelyek a pénzpiaci kamathoz kötöttek, minden külön intézkedés nélkül drágulnak. Ugyancsak automatikus egyébként a kamatemelés ott, ahol a feltételeket az állampapír-piaci hozamok határozzák meg.

A money.hu hitelközvetítő cég összegyűjtötte a lakáshiteleket érintő legfrissebb változásokat. Ezekből szemeztünk ki most néhányat. A K&H Bank, amely az azt megelőző hónapokban egyes futamidőknél még csökkentette is a kamatot, októbertől egységesen emelt. Például az 5 éves kamatperiódusú hitelek 30 bázisponttal lettek drágábbak. A 10 éves kamatperiódusú, illetve a 10 éves, végig fix kamatozású kölcsönök egységesen 35 bázisponttal kerülnek többe a múlt havinál.

Mindenkinek érdemes figyelni arra (a bankok ezt egészen biztosan megteszik), hogy a jegybank alelnöke szerint a kérdés már nem az, hogy az infláció átmeneti vagy tartós, hanem az, hogy tartós vagy még tartósabb lesz-e. Akad elemző, aki 2022 végére 2,7 százalékos magyarországi alapkamatot valószínűsít. 
A szeptemberi szinten tartás után 0,5 százalékponttal magasabb kamaton érhető el a MagNet Bank Stabil ötös és Stabil tízes hitele is. A napokban bejelentett akvizíció nyomán hamarosan a MagNet Bankhoz kerülő Sopron Banknál ugyanakkor szeptemberben minden soron átvezették a referenciakamat emelkedését, majd októberben folytatták. A Gránit Bankot is elérte a drágulás: szeptember 6-tól az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelek és a szabad felhasználású hitelek kamata 13, a 10 éveseké 10 bázisponttal emelkedett. Ennél is nagyobbat lépett a bank, amikor október 10-től egységesen 0,7 százalékponttal emelte meg az 5 és 10 éves kamatperiódusú jelzáloghiteleinek kamatát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.