2021. október 22., péntek

ELEK ISTVÁN: A FALVAK NÉLKÜL NINCS GYŐZELEM

NÉPSZAVA
Szerző: DOROS JUDIT
2021.10.22.


Elek István Kerecsenden élő közgondolkodó, Orbán Viktor hajdani tanácsadója szerint mostantól minden ellenzéki pártnak el kell kezdenie vidéken az intenzív terepmunkát.

Egyike azoknak, akik az ellenzéki összefogást már évekkel ezelőtt szorgalmazták, alapítója volt 2018 őszén a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak, és 2021 tavaszán a Karácsony Gergely által életre hívott 99 mozgalomnak is. Márki-Zay Péter mellett az elmúlt hetek csatározásai közepette többször nyilvánosan is kiállt…

- Heller Ágnes, Ángyán József, Lányi András, Horgas Péter – csak néhány név abból a több, mint harmincból, akikkel együtt már a 2018-as parlamenti választások előtt közös levélben hívtuk fel arra a figyelmet, hogy a demokrata ellenzéknek, balnak, centrumnak és jobbnak, a Jobbiktól a DK-ig össze kell fognia, mert másképp nem lehet legyőzni a Fideszt. Akkor még nem hallgattak ránk a pártok, meg is lett újra a Fidesznek a kétharmad. Most akár elégtétel is lehet, hogy a politikusok végre megértették ezt a szándékot, még ha kicsit nehezen is, s a „megértéshez” minden bizonnyal hozzájárult az a társadalmi nyomás, amit az utóbbi időben tapasztalhattak.

Számos elemző szerint a 2022-es parlamenti választásokat vidéken lehet megnyerni. Ha most ránézünk az előválasztási térképre, azt látjuk, hogy a szimpátia itt megosztott: nagyjából egyenlő arányban vannak ott a „dobreves” és a „márki-zayos” megyék, még ha itt-ott kevés is a különbség az egyik vagy a másik javára. Figyelembe kell ezt venni a következő hónapokban?

Miután közös indulásban állapodott meg az ellenzék, és abban is, hogy valamennyien beállnak a győztes miniszterelnök-jelölt mögé, így azt gondolom, hogy ebben a tekintetben nem kell semmit helyre, vagy visszabillenteni. Ha ezt a térképet úgy tekintjük, hogy az nem egy pillanat lenyomata, hanem tükröz valamiféle tendenciát, akkor ebből az következik, hogy vidéken a DK - és a Jobbik - kampányán, embereinek aktív szereplésén jelentős részben múlik majd az, hogy valóban sikerül-e az összefogó, a baloldaltól a jobboldalig terjedő nemzeti egységnek megnyernie a választást. A Fidesszel szembeni küzdelemben nincs annak jelentősége, hogy most ki hogyan szerepelt az adott megyében. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a választás második fordulójában több párt is semlegesnek mutatkozott, vagy végig, mint a Jobbik, vagy sokáig, mint az MSZP vagy a Párbeszéd. Valószínű például, hogy Jakab Péter támogatói közül a második fordulóra nagyon sokan maradtak otthon, pontosan az egyértelmű kiállás hiánya miatt. Ez is egyik oka lehetett annak, hogy az első körben voksolók közül 191 ezren nem mentek el a második fordulóra, vagyis az aktivitás olyan, zömmel fiatal választóknak köszönhetően nőtt, akik csak a második fordulóban szálltak be...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.