2021. október 30., szombat

FUT A NYÚL A MEZŐN ÉS ÉNEKEL

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2021.10.30.


Márki-Zay Péter tud „nemzetiül” és „keresztényül” beszélni – a magyarság és a kereszténység immár nem Orbán magántulajdona, hanem az ellenzéki szavazók köztulajdona.

Az előválasztások szabad mezőt nyitottak az ellenzéki választók előtt: a reménység mezejét. A választók meglepték az Orbán-csapatot. Orbán az előválasztás mérsékelt sikerére vagy sikertelenségére készült. Ezen nyugodtan gúnyolódhatott volna október 23-án, a járvány idején, halálos felelőtlenséggel összezsúfolt 50 ezer, maszk nélküli híve előtt. Csakhogy 800 ezer ember más nagyságrend, ezt nem lehet se az utcán, se bármilyen aláíráskampánnyal felülírni. Másrészt Karácsonyra és jobb esetben Dobrevre, illetve a hagyományos pártokra készült, nincs mit kezdenie a független és dinamikus MZP-vel. Márki-Zay Péter tud „nemzetiül” és „keresztényül” beszélni – a magyarság és a kereszténység immár nem Orbán magántulajdona, hanem az ellenzéki szavazók köztulajdona. Teljesen új választási stratégiára és taktikára van szüksége. Elkésett? Nem tudni. Már nincs ideje és lendülete saját táborában előválasztást csinálni. Nem tudja saját maga és pártja régiségét/öregségét/meguntságát/elhasználtságát újdonságra/fiatalságra/érdekesre/meglepőre cserélni. Nem tudja Mészárost, Tiborczot, Garancsit és társait elrejteni. Harmadik magyar igazságát, a rezsicsökkentés és a migránsok megállítása után az LMBTQI-közösség feltartóztatását a magyar otthonok előtt, legkevésbé szavazói értik. 

A választók meglepték a korábban kormányzó hagyományos ellenzéket. Nem lehet büntetlenül 2002 és 2009 között rosszul és hiteltelenül kormányozni, s nem lehet büntetlenül 2010 és 2019 között egymással és nem Orbánnal harcoló, hiteltelen ellenzéki pártnak és politikusnak lenni. Nemcsak Orbán és rendszere felelős azért, hogy Magyarország az ezredforduló után politikai, gazdasági és társadalmi zsákutcába jutott, hanem a 2002 és 2009 között kormányzók és 2010-től ellenzékben lévők. A választók nem bocsátják meg a szocialistáknak és a DK-nak, hogy a 2014-es választás előtt elgáncsolták Bajnai Gordont Mesterházy Attila kedvéért, 2018 előtt pedig Botka Lászlót és Karácsony Gergelyt vették elő. Jó jelölteket váltottak rosszakra, el is bukták. Márki-Zay Péter győzelme azt üzente: ebből elég...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.