2021. október 25., hétfő

MIÉRT MONDJÁK MÁRKI-ZAYRA, HOGY Ő A MAGYAR TRUMP?

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2021.10.25.


Miután Márki-Zay Péter szorgos kampányolásának, ügyes alkudozásainak és a második fordulóra tetőző szimpátiadagálynak köszönhetően gyakorlatilag egy hónap alatt önmaga által is esélytelennek tartott jelöltből Orbán Viktor legesélyesebb kihívójává vált, azonnal megkapta a „magyar Trump” jelzőt. Sőt, ezt a jelzőt mindjárt háromféle jelentésben kapta meg:

1. Negatív bélyegként kapta meg a kampányfinisben Dobrev Klárától, aki valami olyasmit akart sugallni az ellenzéki szavazóknak, hogy Márki-Zay alapvetően jobboldali populista karakter, aki nem hiszi és nem is képviseli következetesen azokat az értékeket, melyek egy baloldali miniszterelnök-jelölttől elvárhatók, ráadásul az amerikai exelnökhöz hasonlóan nem is tartja tiszteletben az előre lefektetett szabályokat.

2. Amikor pedig Márki-Zay iránt felhorgadt a nemzetközi érdeklődés, akkor az egyszerű sablonokat imádó nemzetközi médiába is besettenkedett a jelző, melyet egyébként az elmúlt öt évben minden felbukkanó jobboldali-populista jelöltre reflexből ráaggatnak (nem kis részben azért, mert a „Trump” szó az egyik legstabilabban teljesítő kattintásmágnes).

3. A Trump-hasonlatot egyébként magyar elemzők kínálták tálcán az osztrák, illetve az amerikai médiának. Azonban az osztrák sajtóban mindenhol hivatkozott századvéges Kiszelly Zoltán vagy a CNN által (az Euronewsra hivatkozva) idézett Political Capital-es Krekó Péter nem Márki-Zay és Trump ideológiai hasonlóságaira utaltak, hanem a politikán kívülről való berobbanásra, a hagyományos politikai logika felrúgására, a konvenciókkal szakító egyenes beszédre – és Márki-Zay ezeket a párhuzamokat el is ismerte.

Szóval a trumpozásokban keveredett a két politikus habitusa, politikai pozíciója, sikerhez vezető útja és a választási sikereknek megágyazó tágabb politikai környezet, és keveredtek a burkolt vádaskodások a leíró megállapításokkal. És mivel úgy tűnik, hogy ez az olcsó párhuzam még egy ideig velünk marad, érdemes megnézni, hogy milyen területeken jogos, és milyen területeken értelmetlen...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.