2021. október 29., péntek

SZERZETT JOGOT NEM VESZNEK EL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.10.29.


A magyar kormány eurómilliókat költ évente a szomszédos országokban élő magyar kisebbségekre. Elemzők szerint Orbánnak az a szándéka, hogy megvásárolja a külföldön élő magyarok szavazatát – írja az EurActiv.


A brüsszeli uniós hírportál emlékeztet arra, hogy a Fidesz 2011-ben az állampolgársági törvény módosításával leegyszerűsítette a magyar állampolgárság megszerzését az ország határain kívül élő magyarok számára, és ezzel a környező országokban lakó 2,2 millió magyar nagy részének a honosítása előtt nyitotta meg az utat, ami már lehetőséget nyújt a kevesebb mint 10 milliós országban a választások kimenetelének a befolyásolására. 2010-ben Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna magyar lakosai közül még csak 5400 főt honosítottak, 2011 és 2015 között azonban már összesen 601 400-at. 2017-ben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy az új magyar állampolgárok száma elérte az egymilliót. A 2018-as parlamenti választásokon az állandó magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyarok által leadott 225 ezer szavazat 96 százalékát a Fidesz kapta.

Az EurActivnak a HVG-től átvett adatai szerint a kormány egyre nagyobb összegeket fordít a külföldön élő magyarokra. Az ilyen támogatás elosztásának elsődleges eszköze a Bethlen Gábor Alapítvány, amely csak 2020-ban 128 milliárd forintot, vagyis 351 millió eurót fizetett ki úgymond nemzetpolitikai célokra. A Jutarnji List című horvát lap egyik újságírójától, Nikola Patkovičtól azt a számot idézi a brüsszeli portál, hogy a Bethlen Gábor Alapítvány 2011 óta legkevesebb 670 millió euró támogatásban részesült. A pénz egyházakhoz, kulturális és művészeti szervezetekhez, oktatási és médiaintézményekhez, sportklubokhoz került...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.