2021. október 15., péntek

ÚJABB HOZAMEMELKEDÉS TETT KERESZTBE A BEFEKTETŐKNEK - A GLOBÁLIS INFLÁCIÓS FÉLELMEK MOZGATJÁK A PIACOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.14.


Szeptemberben jelentősen emelkedtek a hozamok a magyar állampapírpiacon, így a hazai hosszú kötvényekbe fektető alapok árfolyama csökkent, az éves hozamok pedig egyre nagyobb veszteséget mutatnak. A rövid kötvényekbe fektető alapok pozitív éves hozamot tudnak felmutatni.


Szeptemberben erősödtek a globális inflációs félelmek, amelyek hozamemelkedést okoztak a fejlett országok kötvénypiacain is. Az USA-ban a Fed szeptemberi ülése után kiadott közlemény óvatos hangneméhez képest Powell elnök a sajtókonferencián erősebb üzeneteket adott közre, ami jelentős hozamemelkedést hozott. Hangsúlyosan megjelent a korábbinál magasabb és 2024-ig a 2 százalékos cél fölötti inflációs prognózis. A kétéves amerikai állampapír hozama erre 7 bázisponttal 0,28 százalékra, az öt- és tízévesé 19, illetve 18 bázisponttal 0,97 százalékra, illetve 1,49 százalékra, a harmincévesé 11 bázisponttal 2,05 százalékra nőtt – áll az OTP alapkezelő szeptember havi portfoliójelentésében.

Már a német választások előtt elindult az európai hozamok emelkedése is, amit az eredménytől függetlenül baloldalibbnak várt gazdaságpolitikával magyaráztak a megfigyelők. A választásokon aztán szűk többséget szereztek a szociáldemokraták, de a zöldekre és liberálisokra szorulnak, hogy koalíciós kormányt alakíthassanak. A hónapban a német kétéves hozam 3 bázisponttal emelkedett mínusz 0,70 százalékig, a tízéves és a harmincéves egyaránt 19-19 bázisponttal mínusz 0,2 százalékig, illetve plusz 0,27 százalékig. A tízéves eurózóna felárak inkább szűkültek; az olasz tízéves hozamok 15 bázisponttal emelkedtek 0,86 százalékra, a spanyol 12-vel 0,46 százalékra, a portugál 14-gyel 0,35 százalékra, a görög 9-cel 0,85 százalékra, míg a francia a némettel egyező 19 bázisponttal emelkedett plusz 0,15 százalékig. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.