2021. november 30., kedd

2,5 MILLIÓ ÁPOLÓ FOGOTT ÖSSZE, HOGY NE LEHESSEN NYERÉSZKEDNI A KORONAVÍRUSON

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2021.11.30.


Több mint 2,5 millió ápoló együtt emeli fel a hangját, hogy a vakcinaapartheid elkövetői felelősségre legyenek vonva. 28 ország szakszervezete nyújt be panaszt az ENSZ-hez a Global Nurses United (GNU) és a Progressive International (PI) koordinálása mellett, írja a Progressive International (PI) közleményében.

Miközben a Dél-Afrikából származó legújabb, a jelek szerint az eddigieknél is gyorsabban terjedő variáns, az omikron lassan hazánkat is eléri (Csehországban már megjelent), a dél-afrikai lakosság kevesebb mint egynegyedét oltották be teljesen. A Covid-járvány az újabb variánsokkal és hullámokkal soha nem ér véget, és ez megfelel a nagy gyógyszergyártó cégek érdekeinek: hihetetlen profitot zsebelhetnek be a vakcinák értékesítéséből.

Csak a Pfizer 107 milliárd dollár értékben értékesít vakcinákat 2022 végéig, ragaszkodva saját szabadalmi jogaihoz. Annak a vakcinának a szabadalmi jogaihoz, amit eleve állami támogatásokból fejlesztett ki. A nyugati országok elég gazdagok hozzá, hogy kielégítsék a gyógyszergyártó cégek profitéhségét, a kevésbé tehetősek azonban oltás nélkül maradnak. Ez nem csupán arcpirító egyenlőtlenség, de még a gazdag nyugati országok védekezését is kompromittálja:

a koronavírus járvány egy globális pandémia, védekezni is csak közösen tudunk ellene. Hiába a beutazási tilalmak, az alacsony átoltottságú országokban kialakuló új variánsokat nem lehet kizárni.

A problémát csak tetézi, hogy a gyógyszercégek könnyebben kizsákmányolható afrikai országoktól sokkal nagyobb összeget kérnek a forgalomba került védőoltásért, mint a tehetősebb nyugati államoktól. Míg az Európai Unióban egy dózis vakcina ára átlagosan 2,16 dollárt tett ki, addig a gyógyszergyártók ugyanazt a vakcinát hónapokkal később Dél-Afrikában 5,25, Ugandában pedig 7 dollárért árulták...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.